top of page

Манастирът “Свети Лука” край Кюстендил чества своя храмов празник



На 18 октомври Църквата отбелязва паметта на св. ап. и ев. Лука и св. вмчца Злата Мъгленска.

В Софийска епархия, Кюстендилска духовна околия се намира единственият манастир, посветен на св. апостол и евангелист Лука. Той се намира над с. Граница и понастоящем е Девическа св. обител.

В празничния 18 октомври, Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит отслужи в манастирския храм Архиерейска св. Литургия. В съслужение с него в богослужението взеха участие архимандрит Исаак - архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, архимандрит Евтимий, протойерей Светослав Григоров, ефимерий на манастира, протойерей Костадин Тренев, свещеник Петър Кудузки, свещеник Иларион Стоянчов, както и йеродяконите  Вартоломей и Поликарп.

Църковните песнопения бяха прекрасно изпълнени от г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия.

Да почетат манастирския празник и се помолят на св. Лука, в топлия октомврийски ден десетки поклонници се изкачиха до светата обител, сред които бе монахиня Павла от Църногорския манастир, която влезе в радостта на своята сестра в Христа - монахиня Фотиния, игумения на св. обител.

Сред миряните в храма бе още кметът на гр. Кюстендил – г-н Петър Паунов, който е неизменно до духовенството на околията и винаги с готовност и самоотверженост помага с всичко, което е по силите му.

В края на литургията с празнично слово към многобройните присъстващи се обърна еп. Поликарп. Той говори за житието на св. Лука – един от четиримата евангелисти, един от 70-те апостоли, автор на „Деяния на светите апостоли“, лекар по професия, пръв иконописец, верен съпътник на св. апостол Павел.

Той поздрави  благочестивото събрание, приветства игумения Фотиния и преподаде архипастирския благослов на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

От своя страна игуменията сърдечно благодари на епископа за празничното богослужение и като му  поднесе красив букет цветя отправи благопожелания за здраве, благодатни успехи и по-чести срещи със софийското ръководство.


Текст и снимки: Весела Игнатова


bottom of page