Молебен канон към Света Богородица в Самоковския митрополитски храм „Успение Богородично“На 4 август в митрополитския храм „Успение Богородично“ в гр. Самоков бе отслужена вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица, което се явява второто съборно изпълнение на Богородичното последование, организирано от Софийска света митрополия.

Вечерното богослужение бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия и предстоятел на храм „Успение Богородично“, иконом Николай Аршинков, иконом Георги Шопов, протойерей Любомир Мишков, свещеник Любомир Годиняков, свещеник Йордан Мечкаров, протойерей Емилиан Дамянов и йеродяконите Вартоломей и Поликарп.

Църковните песнопения бяха изпълнени от софийски духовници и клиросни певци, този път ръководени от д-р Андрей Касабов и адв. Светослав Цеков. Богослужбата бе уважена от г-н Владимир Георгиев, кмет на община Самоков. Към  десетките миряни от града, стекли се в красивия и благолепен храм се присъединиха и ревностни християни от София.

За благословение и духовна подкрепа на вярващите на Молебния канон бе изнесена иконата на Света Богородица Казанска, която се покои в самоковския митрополитски храм повече от две столетия. Иконата е изписана и благоукрасена по молитвено настояване на Самоковския митрополит Филотей в края на 18 век. Има данни които свидетелстват, че тя е Чудотворна икона и е покровителствала Самоков през времето на страшната чума от 1815г.

След вечернята и Молебния канон, епископ Поликарп отправи поздрав и благословение към духовниците и вярващия народ и изтъквайки добродетелите на Божията Майка, подбуди присъстващите да и подражават и чрез нейния благ пример и да бъдат достойни Божии чеда. Епископ Поликарп поздрави и архиерейския наместник на Самоковска духовна околия и му благодари за грижите, които полага за  развитието  на духовния живот в околията.


Текст Весела Игнатова

Снимки: Весела Игнатова, Александър Ангелов


ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК - 1

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК - 2

ЗАЩО? -ЗАЩОТО:

"И тъй, идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светаго Духа, и като ги учите да пазят всичко, що съм ви заповядал, и ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на света. Амин."

                                       (Матей 28:19,20)

АДРЕС

София 1000

Ул. "Цар Калоян" № 7

АБОНАМЕНТ

© 2021 † Белоградчишки епископ Поликарп. Всички права запазени.