На Велика събота бе отслужена Василиева св. ЛитургияДнес e Велика събота - последният ден от Страстната седмица, предшестваща Великден.

В православните храмове се отслужва вечерня със св. Василиева литургия. Богослужението е възкресно и с тържествен характер, така Църквата ни въвежда във великия празник - Пасха.

По време на богослужбата траурното богослужебно облачение на духовниците се заменя с възкресно, а певците пеят многократно: „Възкресни, Господи!“

Днес сутринта в митрополитската катедрала „Св. Неделя", Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, възглави св. Литургия, а с него съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, ик. Кирил Попов, и трима дякони: протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей дякон Петър Славов.

На Велика събота Православната църква отбелязва погребението на Господ Иисус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината. Когато Господ Иисус Христос починал като човек, тялото Му било положено в гроба, а душата Му слязла в ада, победила го и освободила пленените там души. Велика събота е ден свързан още с оплакването на Иисус Христос от майка Му св. Богородица и от жените мироносици. Гробът Му е запечатан и пред него е поставена стража.

Още от сутринта десетки християни присъстваха на съботната литургия, която някои наричат "Първо Възкресение". Мнозина  от тях пристъпиха към св. Тайни, за да могат обновени и обдарени с Божията благодат да посрещнат радостния ден на Възкресението.

В края на литургията владиката се обърна към присъстващите и обясни смисъла на днешните евангелски събития. В своето слово той каза още:

„Със смирение и духовно спокойствие да разсъждаваме в този ден, в който „мълчи всяка твар“. За нищо земно да не мислим, а да размислим за Царя на царете. Да приемем в сърцата си Христос, да Го задържим, и жилище в нас да Му направим! Днес, когато Христос е в гроба и очакваме Негово възкресение, да се отдадем на духовен размисъл, за да бъдем наистина верни, достойни и истински Божии чеда.“  

Владиката преподаде патриаршеския благослов на Софийският митрополит Неофит и призова: „С отворени сърца да се съберем в полунощ и да посрещнем Господа Иисуса Христа, възкръснал от мъртвите!“


Текст: Весела Игнатова

Снимки: Александър Ангелов


ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

ЗАЩО? -ЗАЩОТО:

"И тъй, идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светаго Духа, и като ги учите да пазят всичко, що съм ви заповядал, и ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на света. Амин."

                                       (Матей 28:19,20)

АДРЕС

София 1000

Ул. "Цар Калоян" № 7

АБОНАМЕНТ

© 2019 † Белоградчишки епископ Поликарп. Всички права запазени.