top of page

На Велики понеделник бе отслужена Преждеосвещена литургия в столичния храм "Св. Параскева"На Велики понеделник, 26 април, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в столичния храм „Св. Параскева“ на ул. „Георги Раковски“ № 58, бе отслужена архиерейска света Литургия на Преждеосвещените Дарове.

Тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с епископа съслужиха архимандрит Евтимий, иконом Йоан Чикалов, предстоятел на храма, иконом Ангел Столинчев, протойерей Костадин Тренев и четирима дякони, ръководени от йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения бяха изпълнени от храмовите певци, към които се присъединиха ставрофорен иконом Кирил Дидов и д-р Андрей Касабов.

В края на великопостното богослужение епископ Поликарп благослови духовенството, певците и храмовото изпълнение и призова в дните на Страстната седмица "да бъде всеки един от нас с чисто сърце, да бъде с любов един към друг и в умиление пред Бога. С тези добродетели да покажем на света, че истински вярваме в Господа Иисуса Христа, да спазваме Неговите повели и да вървим по Неговите стъпки." - каза в словото си епископът.


Текст и снимки: Весела Игнатова

Снимки от св. олтар Емануил Гетайеш


Comments


bottom of page