На Лазарова събота бе обновен храмът „Св. вмчк Георги Победоносец“ в столичния кв. ГорублянеВ съботата преди Цветница, тази година на 11 април, Православната Църква чества възкресението на праведния Лазар от Господ Иисус Христос.

По случай празника, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, бе отслужена архиерейска света Литургия в столичния храм „Св. вмчк Георги Победоносец“, кв. Горубляне.

Богослужението възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с иконом Лазар Георгиев, предстоятел на храма, йеромонах Игнатий от Горнолозенския манастир „Възнесение Господне“, протойерей Петър Петров и свещеник Стоян Иванов от храмовото духовенство, свещеник Георги Читалов и йеродякон Вартоломей.

За църковните песнопения се погрижиха дякон Петър Славов, дякон Павел Димитров и храмови певци, а молитвено участваха монах Поликарп с млади помощници и семинаристи, както и местни християни.

По време на службата бе извършен и чинът по обновление на храма с освещаване на новия иконостас и два стенописа – на св. вмчк Георги Победоносец и св. мчци Кирик и Юлита.

Също така бе постриган за четец и певец нов помощник на Българската православна църква – младият Йоан.

В края на службата епископ Поликарп благослови духовенството, певците, помощниците и изпълнението на храма от името на Негово Светейшество патриарх Неофит и ги поздрави с големия празник. Викарият поздрави и храмовия предстоятел иконом Лазар Георгиев с имения му ден и му подари нагръден кръст от името на Софийския митрополит, а предстоятелят отправи на владиката лични благопожелания и благодарности от страна на духовенството, настоятелството и цялата енория за богослужението.

„Да бъдем както и нашите духовни предци възпитани, отговорни и пропити от послушание към нашата Църква и духовно ръководство, защото в духовния живот никой няма да има преуспяване без послушание“ – призова още епископ Поликарп и благодари на всички, които в тези трудни времена дойдоха и със своята молитва участваха в богослужението: „На всеки по вярата и упованието Бог да въздава!“

Текст: Пламен Михайлов Снимки: Александър Ангелов


ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

ЗАЩО? -ЗАЩОТО:

"И тъй, идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светаго Духа, и като ги учите да пазят всичко, що съм ви заповядал, и ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на света. Амин."

                                       (Матей 28:19,20)

АДРЕС

София 1000

Ул. "Цар Калоян" № 7

АБОНАМЕНТ

© 2021 † Белоградчишки епископ Поликарп. Всички права запазени.