top of page

На Лазарова събота бе отслужена архиерейска св. Литургия в гробищния храм „Възкресение Лазарово“В съботата на шестата седмица от Великия пост, тази година 24 април, Църквата чества чудното възкресение на Лазар от Витания, извършено от Господ Иисус Христос четири дни след неговата кончина и шест дни преди юдейската Пасха.

В чест на празника, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена архиерейска св. Литургия в отбелязващия своя храмов празник днес храм „Възкресение Лазарово“, който се намира в столичния гробищен парк „Бакърена фабрика“. Богослужението възглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Александър Георгиев, предстоятел на храма, протойерей Костадин Тренев, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Йоан Кръстителски, дякон Алексий Мулачки и дякон Илиян Кирилов.

За църковните песнопения се погрижиха певци от хор „Св. Наум Охридски“, ръководени умело от д-р Андрей Касабов.

В края на светата Литургия епископ Поликарп се обърна с поздравително слово към духовенството, певците и храмовото изпълнение, като ги благослови от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. „Спомняйки си днес за това славно събитие – възкресението на Лазар, ние се утвърждаваме духовно и се подкрепяме във вярата“ – сподели владиката – „за да може настъпили в дните на страстната седмица да не унива както душата на апостолите, така и нашата, а напротив, да бъдем силни, на бъдем духовни, да бъдем в прегръдката на Спасителя, за да може претърпели Неговите страдания, Неговото бичуване, Неговото разпятие, да се насладим на Неговото Възкресение. С възкресението на Лазар апостолите предвкусиха Възкресението на Спасителя. Ние също така предвкусваме радостта от Възкресението на Господа Иисуса Христа“.


Текст и снимки: Пламен Михайлов


Comments


bottom of page