top of page

Неделя 17 след Петдесетница – на Хананейката в столичния храм „Св. Седмочисленици“



На 6 февруари – 17 неделя след Петдесетница – на Хананейката и в деня на св. Фотий, патриарх Константинополски, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в столичния храм „Св. Седмочисленици“ беше отслужена Архиерейска света Литургия.

Празничното богослужение възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, ставрофорен иконом Николай Коцев, предстоятел на храма, протойерей Валентин Кантарджиев, протодякон Иван Петков, дякон Йоан Кръстителски, дякон Никола Чочев, дякон Евтимий Куков и дякон Димитър Кутлев.

Песнопенията на светата Литургия огласи църковният хор при храма.

След светата Божествена Литургия епископ Поликарп произнесе проповед, в която запозна вярващите с тълкуванието на текста на неделното евангелско четиво от св. апостол Матей за жената Хананейка. Епископ Поликарп говорейки за силната вяра, надежда, смирение и любов, на жената от земите на Тир и Сидон, подтикна църковното изпълнение да се възползва от този благ пример и да го следва. Той отправи призив към всички, да обичат Бога, да се стремят да изграждат себе си като изрядни Божий чеда и във всичко да послужат за пример на околните.

Епископът, в своята проповед, засегна и празника на св. Фотий, патриарх Константинополски, като подчерта, че няма по-хубаво място от това, в храма на светите Седмочисленици да бъде отбелязана неговата памет, защото той е този, който изпрати светите братя Методий и Кирил да проповядват на славянобългарския род Христа Бога и Неговото Евангелие. Чрез него свети цар Борис-Михаил се утвърди в Православната вяра и учение и остана верен син на Църквата Христова.

Епископ Поликарп вдъхнови вярващите да подражават на свети Фотий в мисионерския стремеж и желание за просвещение на човеците в Православната вяра, както и за утвърждаването им като добър пример в света.

Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп поздрави всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела много здраве, радост, както лека и благодатна седмица.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page