top of page

Обновление, Архиерейска св. Литургия и офикия в гр. Бухово



В съботния ден на 17 октомври Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит посети енорията на гр. Бухово. Той извърши обновление на храм „Св. Николай Чудотворец“, в който храм през 2003 г. бе донесена икона на Божията Майка - копие на Чудотворната икона Св. Богородица - "Достойно ест" от Света Гора. Оттогава до днес, в храма се чете всеки петък от 16,00 часа  Акатист на иконата "Достойно есть". Богомолци от цялата страна се събират, заедно да изпросят от Божията майка помощ и закрила и мнозина споделят за благодатната утеха, която получават.

През последните години с назначението на новия енорийски свещеник Венцислав Попиванов започна основна реставрация на храма и прицърковната сграда. Обновителните дейности са с помощта на дарители и доброволен труд на младежи, благодарение на което църквата и сградата са изцяло обновени. С проект "Зелена София" в двора са насадени сто аризонски кипариса и е облагородено околохрамовото пространство като са поставени и пейки за богомолците.

Кметът Тодор Методиев, който по професия е геофизик и църковен настоятел, с вълнение споделя за свършеното през годините.

"Когато сме поискали община "Кремиковци" се отзовава, с нейна помощ и със Столична община направихме много неща - разширихме пътя и го асфалтирахме, беше разпукана абсидата, направи се дренаж и се стабилизираха нещата, направи се външна изолация, прокара се нов водопровод. Много и непредвидени дарения се направиха, които спомогнаха за обновлението. Напр. подариха ни боите за боядисването, камъка, с който облицовахме стени и бе поставен на земята. Наистина това се постигна с много труд, ходене по институции, писане, чакане, уговаряне, но всичко в крайна сметка завършваше с успех." - казва кметът приел работата за църквата като лична кауза.

В дългоочаквания ден на обновлението в храма се събраха десетки вярващи - местни християни и от София, който са съпричастни към живота на енорията в гр. Бухово.  Преди началото на литургията, Белоградчишкият еп. Поликарп извърши чина на обновлението. В чест на благоустроената църква бяха извършени и пострижения за четци и певци. Четири момчета в прогимназиална възраст пожелаха да помагат на свещеника в храма и бяха постригани за четци и певци.

Св. Литургия с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит бе възглавена от софийския викарий, който бе съслужение с архимандрит Евтимий, протойерей Георги Спасов, протойерей д-р Сава Кокудев, протойерей Костадин Тренев, свещеник  Венцислав Попиванов, свещеник Любомир Янъков и йеродяконите - Вартоломей и Поликарп.

На богослужението присъстваха Лилия Донкова, кмет на район "Кремиковци", Тодор Методиев, кмет на гр. Бухово, кметски и общински служители.

В края на литургията еп. Поликарп отличи с офикия "протойерей" енорийския свещеник Венцислав Попиванов. Той го представи на църковното изпълнение като каза:

"Той е млад свещенослужител, но доказа себе си като ревностен духовник, който се труди неуморно за благолепието на своята енория, на поверените му храм и манастири. Той доказа, че се грижи и духовно за своето паство, за което свидетелства и присъстващата енория. Негово Светейшество виждайки неговите трудове пожела да поощри своя служител, затова  и благослови да офикираме отец Венцислав, за да може с още по-голяма крепкост да служи Богу, да надгражда онова, което му е поверено и да се грижи за духовното здраве и въздигане на паството си" - каза още владиката.

Развълнуван отец Венцислав благодари за оценката на работата му и  доверието на Софийското духовно ръководство и поднесе на епископа красив букет от рози.

В този ден, гости на буховската енория бяха децата от Неделното училище при Богословския факултет и техните родители. След като взеха молитвено участие в богослужението и се причастиха със св. Христови Тайни те поздравиха духовниците и гостите с кратка програма, подготвена от тях, с учителката им по вероучение Нина  Живкова.

Епископ Поликарп благодари на децата, прочетете молитва за начало на новата учебна година в Неделното училище и ги благослови да растат здрави и да се възпитават в християнските добродетели.

В топлия октомврийски ден, всички дошли да влязат в радостта на енорията споделиха и празнична братска трапеза в двора на църквата. А  децата и техните родители се отправиха към  близкия манастир "Св. Мария Магдалина", където продължи празничната им програма.


Текст и снимки: Весела Игнатова


bottom of page