top of page

Обновление на параклис „Успение Богородично“ край с. Кокаляне



На 13 юни, след светата Литургия в храм „Св. вмчк Георги Победоносец“ в с. Кокаляне, бе извършено обновление на намиращия се в близост параклис „Успение Богородично“.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, службата бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архимандрит Евтимий, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Чинът на обновлението бе съпроводен от църковни песнопения, изпълнени от протодякон Иван Петков и г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска св. митрополия.

Молитвено участие взе протойерей Георги Райчев, който се грижи за параклиса, както и редица богомолци – жители на селото и на гр. София, дарители и спомоществуватели.

В своето слово викарият на Софийския митрополит изказа благодарност на всички, помогнали за благоукрасяването на параклиса с нови стенописи и икони, и поздрави жителите на с. Кокаляне за новата духовна придобивка. Епископ Поликарп сподели своята надежда делото на дарителите и спомоществувателите на този дом Божи да послужи за пример на други благочестиви християни, които също да помогнат за съграждането и благоукрасяването на храмове и параклиси там, където Бог ги призове. Владиката завърши с благослова: „Бог да дава сили на отец Георги и на неговите съратници, за да се радват на този прекрасен параклис, да служат в него и по този начин духовно да се въздига енорията на Кокаляне! Благодаря на всички вас, който дойдохте в храма на Божията Майка – нека тя всички ни благославя, укрепва във вярата и изпълва сърцата ни с надежда и с любов!“.


Текст и снимки: Константин Обретенов


bottom of page