top of page

Опело на протойерей Стефан Георгиев в храм „Св. Димитър“, гр. КюстендилНа 12 март, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в кюстендилския храм „Св. Димитър“ бе извършено опелото на местния духовник протойерей Стефан Георгиев, упокоил се на 9 март.

Опелото бе отслужено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, ставрофорен иконом Генади Генадиев, предстоятел на храм „Св. Мина“ в гр. Кюстендил, протойерей Даниел Хаджийски, предстоятел на храм „Св. Троица“ в с. Раково, протойерей Костадин Тренев, свещеник Димитър Коларски, предстоятел на храм „Св. прор. Илия“ в с. Илия, свещеник Васил Кудузки, предстоятел на храм „Възнесение Господне“ в с. Богослов, свещеник Иларион Стоянчов, свещеник Виктор Мачай и йеродякон Вартоломей.

За да се прости с протойерей Стефан Георгиев на опелото бе дошъл и г-н Петър Паунов, кмет на Община Кюстендил.

В края на мертвеното последование епископ Поликарп изказа съболезнования до събралите се близки и духовни чеда на о. Стефан от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като сподели: „Софийска епархия, светата ни Православна църква загуби един достоен служител, който се утвърди пред Божия Престол като изряден в служение, в общение с Бога и хората и който се потруди немалко за благолепието както на храмовете, така и на душите на онези, които Бог му беше поверил“.

След като духовници и народ се сбогуваха с отец Стефан, ковчегът с тялото бе пренесен към родното място на отеца – с. Лелинци, където бе положен в гробищния парк на храм „Св. Николай“. +++

Протойерей Стфан (Стоян) Златанов Георгиев е роден на 11.02.1941 г. в с. Лелинци, Кюстендилска област. Основно образование придобива в с. Граница, Кюстендилско, а средно образование завършва в 18 СУ „Св. св. Кирил и Методий“, гр. София. Дяконско ръкоположение приема на 30 ноември 1998 г. от Макариополски епископ Гавриил (понастоящем Ловчански митрополит), който го ръкополага и за свещеник на 13 декември същата година.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрполит и Български патриарх Неофит е отличен с офикия „протойерей“ от Белоградчишки еп. Поликарп на 18.08.2020 г., на храмовия празник на църквата „Св. Йоан Рилски“, с. Пиперков Чифлик, на която е председател на църковното настоятелство.

Своето служение отец Стефан започва като енорийски духовник в столичния храм „Живоприемен източник“. Преминава на служение в Кюстендилска духовна околия, като обгрижва храмовете „Св. Николай Чудотворец", с. Лелинци, и храм „Възнесение Господне“, с. Николичевци. След няколко години поема и енорийската работа в с. Пиперков чифлик. След пенсионирането си той е празничен свещенослужител при храм „Св. Димитър“, гр. Кюстендил.

Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!


Текст и снимки: Пламен Михайлов


Comentarios


bottom of page