top of page

Опело на Света Богородица в митрополитската катедрала „Св. Неделя“На 16 август, ден след празника Успение на Св. Богородица, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена архиерейска вечерня и опело на Божията Майка в столичния митрополитски катедрален храм „Св. вмчца Неделя“.

Последованието бе отслужено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Кирил Дидов, предстоятел на храм „Св. ап. Петър и Павел“, ставрофорен иконом Кирил Попов, иконом Николай Цурев, протойерей Костадин Тренев, протойерей Димитър Шумов, протойерей Петър Славов, свещеник Харитон Манов, както и йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Юлиян Периклиев, дякон Лука Младенов, дякон Любомир Славчев, дякон Алексий Мулачки и дякон Никола Чочев.

За църковните песнопения на вечернята се погрижиха г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска св. митрополия, Калин Кирилов, Кристиан Попов и Грисен Чакъри, които заедно с духовенството и множество християни изпълниха и Богородичното опело.

По време на последованието изнесената за поклонение плащаница на Божията Майка бе издигната от духовенството, за да бъде извършено литийно шествие с нея около катедралния храм. С църковни песнопения молитвеното множество обиколи „Св. Неделя“, след което всички се поклониха и преминаха под Богородичната плащаница, за да бъде тя внесена отново в св. олтар.

В края на службата епископ Поликарп поздрави духовенство и народ от името на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като сподели: „Господ Иисус Христос, показвайки живота на Неговата пречиста Майка на всеки един от нас, ни призовава да го следваме, за да се насладим на Нейната майчинска прегръдка, на Нейните молитви за нас, на Нейното застъпничество във всеки един момент от нашия живот и заедно с Нея да се удостоим да станем населници на Царството небесно. И както Тя възкръсна, така и ние да възкръснем за вечен живот и да намерим пред престола на Бога радост и мир, да бъдем свидетели на светостта с нашия живот и чрез това свидетелство да призоваваме всички да вървят по пътя на съвършенството – пътя в Христа, който води към вечния живот“.


Текст и снимки: Пламен Михайлов


Comments


bottom of page