top of page

Опело на столетницата монахиня Херувима в Самоковския манастир „Покров Богородичен“На 5 декември 2020 г. се престави в Господа монахиня Херувима, сестра при Самоковския манастир „Покров Богородичен“.

На следващия ден, на 6 декември, в Светата обител в гр. Самоков бе извършено опелото на монахинята, която тази година бе навършила столетие.

С благословението на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит последованието на монашеското опело бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“, архимандрит Евтимий, иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия, иконом Димитър Айдаров, предстоятел на храм „Успение Богородично“ в с. Сапарево,протойерей Георги Николов, предстоятел на самоковския храм „Въведение Богородично“, протойерей Любомир Мишков, предстоятел на храм „Рождество Богородично“ – Бельова черква, протойерей Костадин Тренев, свещеник Емилиян Дамянов, свещеник Иван Айдаров и йеродякон Поликарп.

За песнопенията на опелото се погрижи д-р Андрей Касабов с певци от хора „Св. Наум Охридски“.

На заупокойната служба участваха молитвено и монахиня Максима, игумения на светата обител, кметът на гр. Самоков г-н Владимир Георгиев, както и множество близки и духовни чеда на монахиня Херувима.

„Много често сме говорили с нея, идвайки тук – сподели в слово епископ Поликарп – за това как е чела Апостола пред Негово Блаженство Българския екзарх и Софийски митрополит Стефан, как е поднасяла своето сладкопение и на следващите Софийски митрополити и Български патриарси, които особено са я обичали и са очаквали идвайки тук да я видят, да я прегърнат и да чуят това, което е направила за църковния хор.“ Владиката преподаде съболезнования от свое име от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит до всички близки и познати на покойницата.

След опелото монахиня Херувима бе погребана в двора на светата обител, в която тя прекарва 95 години от своя столетен живот.

+++

Монахиня Херувима (със светско име Елена Иванова Кайтазова) е родена на 6 май 1920 г. в гр. Костенец от благочестиви родители Иван Кайтазов и Йордана Стойчева. Тя има трима братя: Димитър, Георги и Ангел и две сестри – Павлина и Цветана.

Основното си образование получава в гр. Самоков, като преди това постъпва за послушница в Самоковския манастир „Покров Богородичен“ на 24 май 1925 г.

Постригана е в монашество на 13 октомври 1946 г. в същия манастир от Левкийския епископ Партений, по времето на игумения Ирина.

От деня на своето постъпване в светата обител, до ден днешен, тя не се отделя от нея, а с радост, страх Божии и смирение изпълнява своите послушания, едно от които е да дирижира църковния хор при манастирския храм.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, на 6 май 2020 г. бе тържествено отбелязана нейната 100-годишнина, на която присъства Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, който отправи поздравление към столетницата от името на Негово Светейшество.

Бог да прости монахиня Херувима и да я настани в Своите небесни селения!


Текст и снимки: Пламен Михайлов


Commentaires


bottom of page