top of page

Осветена бе новата сграда на архиерейското наместничество в гр. Кюстендил



На 17 юни, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе извършено освещаването на основно ремонтирана сграда в двора на храм „Св. Димитър“ в гр. Кюстендил, която ще се ползва за седалище на Архиерейското наместничество на Кюстендилска духовна околия.

Тържественият водосвет събра голямо множество духовни лица, управници, общественици, журналисти и местни християни.

Службата възглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий, игумен на Троянския и Бачковския манастири, архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, архимандрит Януарий, архиерейски наместник на Годечка духовна околия, архимандрит Самуил от Видинска епархия, архимандрит Евтимий, иконом Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишката духовна околия, иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковската духовна околия, йеромонах Стефан, ефимерий на Троянския манастир, йеромонах Максим от Старозагорска епархия, протойерей Любомир Мишков, предстоятел на храм „Рождество Богородично“ – Бельова черква край Самоков, протойерей Костадин Тренев, свещенството на Кюстендилска духовна околия, както и йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Мирослав Костов.

Събитието уважиха и монахиня Фотиния, игумения на Граничкия манастир „Св. ап. и ев. Лука“, кметът на Община Кюстендил г-н Петър Паунов, областният управител г-н Александър Пандурски, управителят на строителната фирма, извършила обновяването на сградата – г-н Петър Първанов, както и редица високопоставени лица и гости на града.

С тържествени слова към събралите се християни се обърнаха епископ Поликарп, епископ Сионий и архимандрит Исаак. От името на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит неговият викарий епископ Поликарп изказа благодарност на духовенството, строителите и на всички помогнали за ремонтирането на новото седалище на Архиерейското наместничество. Величкият епископ Сионий оприличи новоосветената сграда като „образ, на духовното обновление в нас, защото когато човек е духовно чист пред лицето на Бога, когато той постоянно се обновява вътрешно от Светия Дух, тогава всичко около него се обновява – както духовната страна, така и материалната страна; всичко придобива един благообразен вид, какъвто е вида на Царството небесно“.

Двамата епископи подариха на архимандрит Исаак за новата сграда голяма Богородична икона, копие на Бачковската чудотворна икона на Св. Богородица, както и карта на Българската екзархия – подарък, който по думите на епископ Сионий е „много необходим в този момент, защото към България се оказва огромен натиск от Европа, от Америка, от Русия, от цял свят, за да признаем една измама и да отстъпим от българските си позиции в Македония… Чувствам, виждам и се моля Бог да дава сили на нашите политици, независимо от коя партия са, да устояват на огромния натиск… И Бог да им даде силата, която има Негово Светейшество Българския патриарх Неофит – никога да не отстъпват, да не правят компромиси с вярата и с народните добродетели“.

Архимандрит Исаак от своя страна и от името на духовенството и всички християни в Кюстендилска духовна околия благодари на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит чрез викария му епископ Поликарп за благословението и подкрепата, на епископ Сионий за духовните подаръци, както и на градоначалника, строителите и спомоществувателите на обновената сграда и на всички присъстващи. „Бог да дава здраве и благоденствие на всички нас, да се трудим, да имаме примера на Негово Светейшество в нашия живот и да следваме Христовия път“ – завърши словото си отец Исаак.

Паметното събитие приключи с тържествено многолетствие, а всички присъстващи бяха нагостени с богата почерпка.

След водосвета епископ Поликарп, заедно с архимандрит Исаак, част от духовенството и г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, посетиха на оглед новостроящия се храм „Св. Петка“ в с. Невестино, Кюстендилска духовна околия.


Текст и снимки: Пламен Михайлов


bottom of page