top of page

Освещаване на нов параклис "Св. апостоли Петър и Павел" в село Гирчевци



На 26 юни бе извършено тържествено освещаване на новопостроения параклис „Св. апли Петър и Павел“ в село Гирчевци, Кюстендилска духовна околия. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит освещаването бе извършено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с гостуващия у нас Сафитски епископ Димитрий от Антиохийската патриаршия, архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, архимандрит Евтимий, духовници от Кюстендилска духовна околия, както и йеродяконите Вартоломей и Поликарп.

На знаменателното събитие присъства кметът на Община Кюстендил г-н Петър Паунов, председателят на Общинския съвет в Кюстендил, кметът на селото и местни жители.

Епископ Поликарп поздрави всички присъстващи с духовната придобивка на селото и изказа благодарност на всички, които са се погрижили за изграждането на храма. Той приветства всички от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като изрази увереност, че параклисът ще послужи за въздигането на православната вяра в живота на хората.

За присъстващите църковното настоятелство бе подготвило благословено ястие, което всички споделиха на обща трапеза.


Текст и снимки: Весела Игнатова


bottom of page