top of page

Осем години от избора и интронизацията на Българския патриарх Неофит в храм "Св. Неделя"



На 24 февруари 2021 г., когато Църквата отбелязва първото и второто намиране честната глава на св. Йоан Кръстител, се навършват осем години от избора и интронизацията на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. На този ден в митрополитския катедрален храм „Св. вмчца Неделя“ бе извършена архиерейска света Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужбата бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. С него съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, ставрофорен иконом Нелуц Опря, представител на Румънската патриаршия у нас, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“, архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Николай Георгиев, предстоятел на храма, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Антон Вълчанов и иконом Николай Цурев от храмовото духовенство, протойерей Костадин Тренев, свещеник Петър Славов също от храма „Св. вмчца Неделя“, както и митрополитският протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Юлиян Периклиев, дякон Гавриил Николов, дякон Лука Младенов и дякон Йоан Кръстителски.

Църковните песнопения на утренята изпълни д-р Калин Кирилов, а светата Литургия бе огласена от мъжкия храмов хор, ръководен от проф. протопсалт Мирослав Попсавов.

В началото на службата благоговейният мъж Иван Димитров бе постриган за „четец и певец“ на Българската православна църква, а по време на светата Литургия бе и ръкоположен за дякон от Белоградчишкия епископ Поликарп.

Иван Димитров е родом от Благоевград, завършил природо-математическата гимназия в гр. Перник. Със съпругата си имат две деца. Богословското си висше образование получава през 2006 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, завършвайки бакалавър в Богословския факултет. От 2008 до 2011 г. работи като възпитател и класен ръководител на паралелен курс в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, като преподава и Християнска етика. Иван Димитров е духовно чедо на протойерей Александър Стоев, архиерейски наместник на Радомирска духовна околия.

В края на светата Литургия днес епископ Поликарп поздрави за днешния тържествен ден духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като припомни за историческата значимост на днешните събития и по повод годишнината от интронизацията сподели: „Осем години достойно и благодатно служение. Осем години на добър и светъл пример за всеки един православен християнин и българин. Осем години в молитва – той за нас и ние за него. В днешния ден на св. Литургия ние се помолихме на Бога, като Му благодарихме за този дар, който ни изпрати – за този ревностен и смирен първосветител на Българската православна църква“. Владиката призова християните: „Нека молейки се на Бога да го съхрани, да имаме и ние тази светла радост да се утвърдим и обогатим с добродетелите на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, който винаги ни насърчава да бъдем достойни и предани Божии чада“.

Епископ Поликарп поздрави новоръкоположения дякон Иван и всички празнуващи днес, като подари и цветя на г-жа Мина Николова от църковното настоятелство на храма „Св. вмчца Неделя“, отбелязваща днес своя рожден ден.


Текст и снимки: Пламен Михайлов


bottom of page