top of page

Офикия в навечерието на Богородичния празник Живоприемни източник в столичния кв. Подуяне



На 24 април тази година Православната Църква отбелязва Светли петък и чудото на Св. Богородица – Живоприемни източник, извършено през V век край стените на Цариград. Там край един извор Божията Майка се явява на Лъв Макелий, като му предвъзсвестява че ще бъде поставен на императорския престол и го наставлява да напои и изцери слепец с водата от извора. След изпълнение на предреченото, императорът Лъв I съгражда храм на мястото на извора в чест на чудното явяване на Св. Богородица, чрез който мнозина и занапред получават изцерение.

В навечерието на празника с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена архиерейска вечерня в столичния храм „Св. Богородица – Живоприемни източник“ в кв. Подуяне.

Богослужението възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с протойерей Симеон Иванов, предстоятел на храма, храмовото духовенство в лицето на иконом Иван Димитров, протойерей Стефан Рачев и свещеник Петър Симеонов, протойерей Илиян Алексиев, предстоятел на храм „Рождество Богородично“ в кв. Лагера, свещеник Костадин Тренев и йеродякон Вартоломей.

За църковните песнопения се погрижиха дякон Петър Славов, дякон Павел Димитров и клиросни певци, ръководени от Станислав Цеков, а с молитвено участие на вечернята се включиха монах Поликарп, трима иподякони и десетки миряни, изпълнили обновения столичен храм.

По време на богослужението бе извършен чинът на петохлебието, за здраве и благословение на присъстващите и техните близки.

В края на вечернята протойерей Симеон Иванов бе отличен за достойното си служение с офикия „иконом“, а епископ Поликарп му подари нагръден кръст и призова да се помолим духовното отличие на храмовия предстоятел да му бъде за спасение, за духовно поощрение и за благословение от Бога.

Викарият на Софийския митрополит отправи благослов до духовниците, певците и храмовото изпълнение от името на Негово Светейшество патриарх Неофит, като припомни за събитията около чудесното явяване на Божията Майка, чествано на утрешния ден. Владиката призова християните спомняйки си за това събитие „да изграждаме себе си като духовни люде и да знаем, че Бог действа във всеки един от нас. Не само чрез духовниците, чрез монасите и монахините, но и чрез всички, защото както е казал св. апостол Петър ние всички сме народ свят, царствено свещенство (1 Петр. 2:9)… Да изпълним онзи свещен завет, който е да положим душите си за нашите приятели и за тези, които са около нас.“

От името на духовенството, църковното настоятелството и енорията на храма иконом Симеон Иванов отправи благодарности на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и викарния му епископ за отслужването на тържествената вечерня и духовното отличие. Предстоятелят на храма благодари от сърце и на енорията за духовната и материалната подкрепа по благолепието на храма, за това че „въпреки трудните моменти посещаваше и утринните, и вечерните богослужения по време на Великия пост, на Страстната седмица, на Възкресение Христово, както и днес в навечерието на храмовия празник.“


Текст: Пламен Михайлов Снимки: Александър Ангелов


bottom of page