top of page

Офикия за празника на храм „Св. Йоан Богослов“ в с. Овчарци, Дупнишка духовна околияНа 26 септември Църквата чества успението на св. апостол и евангелист Йоан Богослов, наричан „апостолът на любовта“.

С благословението на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит на този ден бе отслужена архиерейска света Литургия в Дупнишка духовна околия – за храмовия празник на храм „Св. Йоан Богослов“ в с. Овчарци до гр. Сапарева баня.

Богослужението възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, иконом Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия, протойерей Ивайло Пиперков, предстоятел на празнуващия храм, иконом Димитър Айдаров, предстоятел на храм „Успение Богородично“ в с. Сапарево, протойерей Архангел Ваклин, предстоятел на храм „Св. Николай“ в с. Ресилово, протойерей Сава Кокудев, протойерей Радослав Ваклин, предстоятел на храм „Възнесение Господне“ в с. Крайници, протойерей Костадин Тренев, свещеник Димитър Филибев, предстоятел на храм „Св. 40 мъченици“ в гр. Сапарева баня, свещеник Георги Гелов, предстоятел на храм „Възнесение Господне“ в с. Бистрица, както и йеродяконите Вартоломей и Поликарп.

За църковните песнопения в изпълнения от богомолен народ храм се погрижиха столичните духовници протойерей Лъчезар Вълков, протойерей Илиян Алексиев, свещеник Петър Славов, дякон Борис Борисов, дякон Гавриил Николов и храмови певци.

В края на благолепната служба предстоятелят на празнуващия храм протойерей Ивайло Пиперков за достойното си служение и грижа за енорията бе въздигнат в икономско достойнство, като получи благопожелания от епископ Поликарп да носи все повече духовна светлина и радост и на местните жители.

С тържествено слово владиката поздрави духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Негово Светейшество патриарх Неофит и припомни дивния живот и апостолска дейност на св. евангелист Йоан Богослов. Викарият на Софийския митрополит благопожела на християните: „Да се изпълним с онази вяра, която туптеше в неговото сърце… да бъдем обкичени с истинска преданост и доверие към Господа Иисуса Христа и последвали Го да вървим по Неговите стъпки без съмнение и без каквото и да е било отклонение, за да бъде и краят ни благословен, като на светия апостол. Да бъдем изпълнени с духовна сърдечна чистота – призова още владиката – за да се облегнем както и той на гърдите на Господа Иисуса Христа и да станем и ние любими Негови ученици и последователи. И чрез това да се утвърдим на здравите основи на любовта, която побеждава всичко, която изтрива много грехове, която ни изпълва с онзи свещен миг и познание, че ще станем и ние пред Божия престол едни достойни труженици и молители за целия свят и за Христовата Църква.“

Сърдечни благодарности отправи отец Ивайло от свое име и от името на църковното настоятелство – към Негово Светейшество патриарх Неофит и викария му епископ Поликарп за новото духовно звание, а към цялото духовенство и храмовото изпълнение за тържествената богослужба и споделения храмов празник с духовна радост и съвместна молитва.


Текст и снимки: Пламен Михайлов

Comments


bottom of page