top of page

Паметта на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов бе отбелязана в базилика "Света София"

Актуализирано: 21.09.2021 г.



На 17 септември - деня, когато Църквата чества св. мъченици София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов - столицата празнува своя празник.

В празничния ден, с древната базилика "Св. София" в столицата, бе отслужена Архиерейска св. Литургия, предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него край св.Трапеза застанаха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Атанасий, протосингел на Западно и Средно - Европейска епархия, иконом Йоан Карамихалев, протойерей д-р Сава Кокудев и протойерей Васил Танев от храмовото духовенство, протойерей Костадин Тренев, протойерей Захарий Димитров, свещеник Венцислав Попиванов, свещеник Любомир Янъков, митрополитският протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Никола Чочев.

И тази година древната базилика събра стотици вярващи, които пожелаха с молитва да почетат светата мъченица София и трите ѝ дъщери, избрали да бъдат Христови невести. Тържествената богослужба бе уважена от кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова и представители на Столична община.

В края на литургията епископ Поликарп се обърна към събралото се множество богомолци и като ги поздрави с празника, прочете обръщение на Негово Светейшество Софийския митрополит и Българския патриарх Неофит в чест на празника. В него се казва:

"В този ден, избран и за празник на прекрасния ни столичен град, поздравяваме и приветстваме с обич всички столичани, благопожелавайки на всички, които живеят и се трудят в града на Божията Премъдрост крепко здраве, радости и успехи, измолвайки Божията помощ и Неговата неоскъдяваща благодат всякога да изобилстват над този град и над цялото ни мило Отечество. Специално се обръщаме към държавното и общинско ръководство, което полага усилия за доброто и преуспяването на прекрасния ни град, който е наш общ дом, а затова е обща и отговорността ни за неговото процъфтяване.

Нека Божията Премъдрост, Чието име с гордост носи обичната ни столица, и Която е Самият Господ Богочовекът Иисус Христос, да умъдрява всички нас, да направлява мислите и действията ни във верния път, та с общи усилия да градим настоящето и бъдещето на града и страната си. Да пазим Божиите заповеди и пътя на Премъдростта, като неизменно помним казаното ни от Иисуса, син Сирахов, че „Всяка премъдрост е от Господа и с Него пребъдва вовеки“ (Сир. 1:1), защото там, където обитава Премъдростта, там има и разум, единомислие и блага воля.

По молитвите на света Богородица, на светите Христови мъченици Софѝя, Вяра, Надежда и Любов и на всички просияли в светостта Свои угодници Господ Бог да милва и спасява всички нас! Честит и благословен празник! "

С гръмко многолетие и благословение завърши празничната литургия в старинния столичен храм, който през целия ден бе посещаван от възпитаници на столични училища.


Текст: Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев


bottom of page