top of page

Паметта на св. Антоний Велики бе почетена с архиерейска св. Литургия в Църногорския манастирНа 17 януари Православната Църква почита паметта на преподобни Антоний Велики, пустиножител, отшелник и духовен отец, който е счита за основоположник на християнското монашество.

В чест на празника, с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български,  в Църногорската св. обител „Св. св. Козма и Дамян“, край с. Гигинци, бе отслужена архиерейска света Литургия.

Богослужението възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с игумена на обителта архимандрит Никанор, протойерей Александър Стоев, архиерейски наместник на Радомирска духовна околия, йеромонах Тимотей, ефимерий на манастира „Св. Теодор Стратилат“, край с. Балша, йеромонах Силуан от манастирското братство на Църногорския манастир, свещеник Милош Станкович и дякон Пламен Николов.

Църковните песнопения изпълниха братя от манастира под ръководството на дякон Петър Славов.

На богослужението присъстваше и г-н Антон Костадинов заедно със своето семейство близки, дарители и благодетели на обителта, който отбеляза своя имен ден черкувайки се в манастирския храм в молитва и благодарение пред Бога.

В словото си епископ Поликарп благослови духовниците, братството и всички присъстващи от името на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийския и патриарх Български. Той поздрави присъстващите с Антоновден и подари броеница на г-н Костадинов, с пожеланието да преуспява в молитвата и духовния живот.

Викарият на Софийския митрополит припомни за великото подвижническо дело и изпълнения със смирение 105-годишен живот на св. Антоний, и пожела на всички: „добродетелен живот и духовно преуспяване, което ще се отрази и на хората, които са около нас. Защото, светлина където има, не може да има мрак. Добрина където има, не може да има лошотия. Затова е необходимо всеки един от нас да се стреми да е проводник на светлината и на добротата по примера на св. Антоний Велики“


Текст и снимки: Пламен Михайлов


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page