top of page

Патриарх Неофит отбеляза своя имен ден"Единството и взаимната обич и подкрепа между архиереите на нашата света Православна църква е първото и най-важно условие за успеха на нейната мисия сред поверения ѝ народ и свидетелство за приемственост на църковност и духовност, които са ни завещани от нашите велики достославни предци", каза в словото си Българския патриарх Неофит след края на св. литургия и тържествения молебен по повод неговия имен ден.

Той отбеляза паметта на небесния си покровител - св. мчк Неофит и св. Максим Изповедник, чиято памет честваме днес, в митрополитската катедрала "Св. Неделя". Предстоятелят на БПЦ бе посрещнат тържествено тази сутрин, преди началото св. литургия. По решение на Св. Синод тайнството Евхаристия бе възглавено от митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, който бе в съслужение с Техни Високопреосвещенства Ловчански митрополит Гавриил, Западноевропейски митрополит Антоний, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим, Русенски митрополит Наум, Старозагорски митрополит Киприан, Врачански митрополит Григорий, Видински митрополит Даниил и с Техни Преосвещенства Мелнишки епископ Герасим – главен секретар на Св. Синод, Адрианополски епископ Евлогий - игумен на Рилската св. обител, Велички епископ Сионий – игумен на Троянската и Бачковската св. обители, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Участие в тайнството Евхаристия взеха още архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия, архим. Васиан, представител на Руския патриарх у нас, архим. Теоктист, отговарящ за Българското църковно подворие в Москва, архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, ставр. ик. Нелуц Опря, представител на Румънския патриарх у нас и свещеници от София и страната и дякони.

Молитвено участие взеха множество духовници, монаси, монахини от цялата страна, както и десетки православни християни.

Проповед за празника произнесе Негово Високопреосвещенство митрополит Йосиф. Той говори върху подвига и живота на св. Неофит, както и за неговата пламенна вяра и готовност за себежертва.

Лично Негово Светейшество патриарх Неофит възглави благодарствения молебен, а в съслужение с него бяха архиереи от Св. Синод, като към по-рано служещите се присъедини и Великотърновският митрополит Григорий.

В края на богослужението приветствие от името на Св. Синод прочете Западноевропейският митрополит Антоний. „Знаем с каква ревност, плам и дръзновение бяха изпълнени делата Ви в полза на Църквата на различните поприща, на които бяхте призован – протосингел на Софийска епархия, преподавател и ректор на Духовната академия, главен секретар на Св. Синод, Доростолски и Червенски митрополит. Накрая бяхте избран и за най-високото служение – предстоятел на Българската православна църква. Светските хора приемат тази длъжност като висок пост, но ние в Църквата знаем, че архиерейското служение и най-вече патриаршеското, изисква саможертва и пълна отдаденост на вярата, с което се приближава до мъченичеството. Господ Иисус Христос издига основният критерий за църковно служение: “Който иска между вас да бъде големец, нека ви бъде слуга; и който иска между вас да бъде пръв, нека ви бъде раб, както Син Човеческий не дойде, за да Му служат, но да послужи и даде душата Си откуп за мнозина” (Мат. 20:26-28)., каза митрополит Антоний.

От името на служителите и духовниците при Софийската св. митрополия приветствие прочете викарният епископ Поликарп. Той пожела дълголетно служение, крепко здраве, телесни и духовни сили, бодрост на душата и тялото, за да ръководите светата ни Православна църква и Софийска епархия, както и досега.

„Стоейки пред Ваше Светейшество виждаме, че не случайно Бог Ви е дарил този свети мъченик за покровител. Вие във всичко му подражавате. Из млада сте поели по трудния духовен живот и в последствие сте приел монашески постриг. Както светият се подвизаваше в молитва, бдение, духовни размисли и преуспяване в богословието, така и Вие сте се утвърдил в тези тайни. Както той стана укротител на див звяр, така и Вие със своето смирение, кротост, любов и състрадание, укротявате и умилявате всеки дръзнал да прекрачи границата на благоразумието, човечността и мъдростта”, каза в своето епископ Поликарп.

"В деня, определен от светата Христова Църква за молитвена памет на преподобни Максим Изповедник и свети мъченик Неофит, отправямe нашата топла благодарност към всички вас, които с вашето присъствие и молитвено участие в днешното богослужение засвидетелствате своята искрена любов, внимание и уважение към наше смирение, споделяйки радостта ни от празника на нашия небесен покровител. На всички вас – архиереи, освещен клир и църковен народ, които Христовият мъченик и светец Неофит и днес събра заедно, в единство и единомислие, изразяваме на свой ред и ние нашата любов и почит, с надежда, щото нашето благословено от Бога единство ще пребъдва във времето за слава на нашия Господ Иисус Христос и преуспяване на нашия обичен народ в светата православна вяра и в християнските добродетели", каза още в словото си патриарх Неофит.

От името на премиера Бойко Борисов бе прочетен поздравителен адрес от г-н Емил Велинов, директор на Дирекция по вероизповеданията при МС. В адреса премиерът поздравява Светейшия патриарх Неофит, като му пожелава дръзновение, бодрост и дълголетие. Поздравление бе отправено и от ставр. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия и и.д. председател на столичната катедрала "Св. Неделя".

След многолетствието Българският патриарх Неофит прие благопожеланията и поздравленията от всички православни християни, които молитвено съучастваха на светото богослужение в приемния салон на Софийска св. митрополия.Снимки: Александър Ангелов


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page