top of page

Патриаршеска св. Литургия по повод Рождество Христово в ПКСХП "Св. Александър Невски"



"Девицата днес ражда Свръхестествения, и земята поднася на Непристъпния пещера; Ангелите с пастирите славословят, а мъдреците със звездата пътешестват - понеже заради нас се роди Младенец - Предвечният Бог", пее радостно Православната църква на 25 декември, когато се чества един от най-големите християнски празници - Рождество Христово. По повод празника в Патриаршеския катедрален храм-паметник „Св. Александър Невски” бе отслужена тържествена Златоустова св. Литургия от предстоятеля на БПЦ-БП Негово Светейшество патриарх Неофит. В съслужение с него бяха Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод и председател на Църковното настоятелство при Патриаршеската катедрала, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Евтимий, протодякон Александър Нешев, протодякон Иван Петков и дякон Деян Коруновски.

На Малкия вход, по решение на Св. Синод на БПЦ-БП, Негово Светейшество отличи дякон Деян Коруновски с офикията протодякон за ревностно служение на родната ни Църква.

По време на Причастния канон Мелнишкият епископ Герасим прочете Патриаршеското и Синодално рождественско послание, в което се казва: "Денят на Христовото Рождество е ден на светлина и радост, на надежда и упование, ден за осъзнаване на най-висшето и последно предназначение на човека: да стане бог по благодат. Ден, в който макар и все така заобиколени от болката, страданието и смъртта, ние с вяра, непосрамена надежда и богопросветен ум прославяме живота... Огрени от тази светлина, свидетели за нейната сила и за нейната божественост, ние продължаваме да вървим сред мрака на този свят по тесния път към Царството Божие, неизменно благодарейки Богу за Неговата велика милост и всички Негови щедрости към нас, славейки с просветени и чисти сърца Него и „благоприятната Господня година“ (Ис. 61:2), чието начало поставя Неговото идване сред нас. Светлината, изгряваща днес с Рождеството на нашия Господ Бог и Спасител Иисус Христос, да огрява всички верни чеда на Православната ни църква, в Родината ни и далеч от нея, и Неговият мир да бъде с всички нас!".

В края на богослужението Светейшият ни патриарх поздрави и благослови всички събрали се в храма. Богослужението бе предавано директно и по БНТ1.








Текст и снимки: Ангел Карадаков


Източник: https://bg-patriarshia.bg

bottom of page