top of page

Патриаршеска св. Литургия по повод Успение Богородично в ПКСХП "Св. Александър Невски"



Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит възглави празничната св. Литургия по повод празника Успение на Пресвета Богородица в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Светейшият патриарх съслужи с Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, храмовото духовенство, както и протодякон Александър Нешев, протодякон Иван Петков и протодякон Деян Коруновски. Песнопенията бяха изпълнени от смесения хор при патриаршеската катедрала с диригент доц. протопсалт Димитър Димитров.

По време на Причастния канон епископ Герасим прочете обръщението на патриарх Неофит за празничния ден, в което се казва: "В деня на славното Успение на Пресветата Божия майка заедно с цялата Църква ние ставаме свидетели на първия плод на Христовото богочовешко дело за нашето спасение. В този ден в Небесата се възнася тази, която гробът не можеше да вмести, защото заради добродетелния си живот тя беше удостоена да вмести Невместимия, като даде живот на Богочовека, отдавайки така човешкия дял във великата тайна на богочовечеството... И наистина, Пресвета Богородица е най-голямото, най-величественото украшение на човешкия род от самото начало на неговото съществуване, заради което и до днес тя продължава да бъде обичана с особена нежност от всички нас, получавайки от Църквата най-високата почит, отдавана някога на човек... Ето защо в деня на Успението на Пречистата, Всесвета Дева Владичица Богородица – на тази, към която се обръщаме всекидневно в нашата общоцърковна и в нашата лична молитва, ние тържествуваме с нейната победа, защото тя е победа за целия човешки род. И съзерцаваме с трепет нейния свят образ, измолвайки чрез нея великата Божия милост и прошка за греховете ни, като от дълбините на нашите души и сърца пеем: „Радвай се, невесто неневестна!“ (св. Нектарий Егински)".

В края на богослужението Негово Светейшество поздрави православните християни с големия празник на Майката Божия, изпято бе и многолетствие на всички празнуващи днес православни християни.


bottom of page