top of page

Поднасяне на цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий в София



На 24 май, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит бе тържествено отбелязан Деня на българската азбука, просвета и култура.

Днес в столицата, в ПКСХП „Св. Александър Невски“ бе отслужен тържествен молебен от Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, заедно с Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит и редица столични духовници.

След службата част от съслужещите духовници се насочиха към паметника на светите равноапостолни братя Кирил и Методий, просветители Славянобългарски, където Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп отслужи кратък молебен. С него бяха архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, както и редица софийски свещенослужители.

От името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит Епископ Поликарп поднесе цветя пред паметника и поздрави голямото множество деца, ученици и родолюбиви българи, събрали се да почетат светите братя и днешния празник.

Владиката благослови християните и с празнично слово призова: „Нека застанали пред паметника на светите равноапостолни братя Методий и Кирил да сведем наистина главите, сърцето и коленете си в благодарност Богу, че ни е дарил с такива велики и достойни люде, които да имаме за пример и пътеводна светлина в нашия духовен и културен национален живот, и които с гордост да наричаме свои. И да знаем, че нашата писменост е свещена, защото от светци е изработена, изнамерена и утвърдена от техния живот, благословена е най-вече защото първите букви изписаха името на Бога, името на Светата Троица – на Отца, и Сина, и Светия Дух“.


Текст и снимки: Пламен Михайлов


bottom of page