top of page

Поздравление от името на клира на Софийска епархия към патриарх НЕОФИТ по случай имения му денВаше Светейшество, обични в Господа наш Архипастирю,


Позволете ми от името на Епархийския съвет, клира, монашеството и верния народ на Софийска епархия най-искрено да Ви поздравя по повод Вашия имен ден.

Днес светата ни Православна църква почита паметта на св. преп. Максим Изповедник и на св. мчк Неофит, който е Ваш небесен закрилник и патрон.

Днес си спомняме за онзи свещен момент от Вашето житие, когато преклонил колене пред Негово Светейшество Българския патриарх Максим, воден под мантията на митрополит Геласий, в деня на Вашето монашеско пострижение, преди 45 г., чухте за първи път: „Нашият брат Неофит…“, както и виждаме, че се украсихте с добродетелите на св. мъченик Неофит и тръгнахте по пътя Христов подпомогнат от неговите молитви, които Ви поддържат до днес, и ще бъде и занапред.

В такъв спомен и радостни мисли благодарим на Бога, че Ви има, и че сте за всички нас един неизчерпаем извор на памет, родолюбие, приемственост, добродетелност, отговорност, достойно служение на Божия Виноград и в истината, както казва св. ап. Йоан Богослов: „Много се зарадвах, че намерих твои чеда да ходят в истината, според както получихме заповед от Отца“. (2 Йоан 1:4)

Ваше Светейшество, любими наставниче и Владико,

В този трепетен за Вас и всички нас ден, приемете искрените ни благопожелания, по молитвите на св. мъченик Неофит, Бог да Ви дари с крепко здраве, телесни и духовни сили, за да ръководите светата ни Православна църква и Софийска епархия, както и досега мъдро и благодатно.

Нека бъде духът Ви бодър и мъжествен, та да бъде опора за верните - „за да се утешат сърцата им“ (Кол. 2:2) и съкрушителен за лукавите, защото: „Те са безводни облаци, носени от ветрове, есенни дървета, безплодни, дваж умрели, изкоренени…“ (Иуда 1:12)

На многая и благая лета Светейши Владико!

Честит и благословен имен ден!


Приемете това енголпие с иконата на Нашият Господ и Спасител Иисус Христос – „Добрият Пастир“, от името на Епархийския съвет, клира, монашеството и верния народ на Софийска епархия и нека то Ви напомня за нашата безкрайна любов и преклонение към Вас.


Приемете и този букет с цветя, който да украси Вашия личен празник и да напомня със своето благоухание за нашите сърдечни молитви, които като благоуханен тамян се възнасят към Бога с благодарност, че ни е удостоил да имаме във Ваше лице добър Пастир, по примера на св. Максим Изповедник, който заедно със св. мчк Неофит е Ваш съпокровител.

†Белоградчишки епископ ПОЛИКАРП


Произнесено на 21 януари 2021 г., в Патриаршеския дом на Софийска митрополия, в деня на св. мчк. Неофит – имен ден на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Comments


bottom of page