top of page

Празникът на Самоков бе отбелязан с тържествен водосветНа 21 август, когато Църквата чества паметта на св. Симеон, митрополит Самоковски, Община Самоков отбелязва и празника на града.

Всяка година на този ден в центъра на Самоков се извършва тържествено издигане на българското знаме, водосвет и фолклорен концерт за жителите на града.

По традиция и тази година, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит тържественият водосвет в началото на празненствата бе отслужен от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия, протойерей Любомир Мишков, предстоятел на храм „Рождество Богородично“ - Бельова църква, протойерей Георги Николов, предстоятел на храм „Въведение Богородично“ в Самоков, свещеник Емилиян Дамянов, йеродякон Поликарп и дякон Любомир Славчев.

На събитието присъстваше кметът на Община Самоков г-н Владимир Георгиев, служители на местната администрация, представители на редица учебни заведения, както и множество местни жители.

Епископ Поликарп поздрави духовенството, високопоставените лица и местните жители за празника на града от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Владиката поръси със светена вода за здраве и благословение събралите се жители, като пожела на всички присъстващи да помним примера на св. Симеон Самоковски и по неговите молитви Бог да ни дарува мир, благодат и крепка вяра.
コメント


bottom of page