top of page

Празникът на Света Богородица – „Всех скорбящих радост“ бе отбелязан тържествено в София



На 24 октомври Православната църква почита образа на Божията Майка Света Богородица – „Всех скорбящих радост“, ден, който в БПЦ-БП се отбелязва с молебен за здравето и благословението на децата с увреждания.

По този повод, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, тържествена света Литургия бе отслужена в столичния храм „Покров Богородичен“, оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В светата Литургия съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийски митрополия, архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Николай Танев, предстоятел на храма, протойерей Дилян Цветков, протойерей Георги Янъков, свещеник Лъчезар Попов, дякон Никола Чочев и дякон Алексий Мулачки.

По време на светата Литургия с протойерейска офикия бе отличен свещеник Лъчезар Попов, енорийски свещеник при храма. Епископ Поликарп му пожела достойно служение и стремеж към благодатен духовен живот.

След светата Литургия бе направен молебен за здравето и благословението на децата с увреждания и техните родители. Епископ Поликарп се помоли Бог, по молитвите на Света Богородица да изцели децата с различни болести и страдания, както и да укрепи родителите и им дарува сили, търпение и любов.

В своята проповед, епископ Поликарп говори за евангелското неделно четиво и изтъквайки важни моменти от четивото, призова вярващите да обичат Бога, Който проявява Своята безгранична милост към всеки, да се изпълнят с доверие към Него и да постъпват по Неговия благ пример, пример който е на смирение, любов и загриженост за спасението на човеците.

Той припомни, че Света Богородица е Майка на всички, която се моли за всеки в нужда и е пример за милосърдие на съвременните християни.

Епископът поздрави духовенството и присъстващия народ от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела лека и благодатна предстояща седмица.

Думи на благодарност към Негово Светейшество чрез епископ Поликарп, отправи ставрофорен иконом Николай Танев. Той благодари за духовната грижа на негово Светейшество и за това, че винаги се откликва да изпрати свой представител, да преподаде неговия патриаршески благослов и да възрадва всички, подкрепяйки ги в духовната бран.

Празникът на Света Богородица – „Всех скорбящих радост“ продължи с празнична почерпка и блага духовна беседа.


Снимки: протойерей Костадин Тренев


bottom of page