top of page

Празникът на светите Трима светители подобаващо беше отбелязан в Чепинския манастирНа 30 януари – 15 Неделя след Неделя подир Въздвижение, на Закхей, и деня на светите Трима светители: Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст, бе отслужена архиерейска света Литургия в Чепинския манастир „Св. Трисветители“, край София.

С благословението на Негово Светейшество софийския митрополит и Български патриарх Неофит, светата Литургия възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, протойерей Ириней Митов, ефимерий на манастира, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Клиросното пение бе изпълнено от г-н Светослав Цеков и г-н Симеон Симеонов.

Молитвено участие в светата Литургия взе Нейно Всепреподобие монахиня Гликерия, игумения на светата обител.

Празника на манастира уважиха десетки православни християни от с. Чепинци и от столицата София.

След тържественото богослужение епископ Поликарп произнесе проповед, в която засегна, както евангелското неделно четиво, така и живота на светите велики отци и учители на Христовата Църква: Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст.

Епископ Поликарп подчерта, че празникът на Тримата светители е ден на единството, единомислието и сплотеността, както и ден, в който на всички верни Христови последователи се напомня, че техният живот трябва да бъде в пълен синхрон и единство с Божията воля.

Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп поздрави отците, честната игумения и верния народ от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела: радост, мир и единство.

Поздрав за гостуването и отслужената света Литургия, към епископа, поднесе монахиня Гликерия. Тя помоли епископ Поликарп да поднесе нейната благодарност и любов, както и на верния народ – честните поклонници към Негово Светейшество, който не забравя светата обител и винаги изпраща свои представители, който преподават неговия патриаршески благослов.

След богослужението епископ Поликарп раздаде нафората и лично поздрави всеки присъствал на службата с празника на светите Трима светители.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

Comments


bottom of page