top of page

Празникът на св. Наум Охридски в столичния квартал "Дружба"



На 23 декември Православната църква чества паметта на св. преп. Наум Охридски Чудотворец. По този повод, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, посети столичния храм „Св. Наум Охридски“ в кв. "Дружба" и възглави празничната света Литургия.

В съслужение с епископа в богослужбата взеха участие архимандрит Евтимий, протойерей Владимир Дойчев, свещеник Владимир Гълъбов от храмовото духовенство и йеродяконите Вартоломей и Поликарп, както и дякон Гавриил Николов.

Църковните песнопения на утренята бяха изпълнени антифонно от певците на хор "Св. Наум Охридски", които се бяха разположили на двете певници. Дясната бе ръководена от д-р Андрей Касабов, а лявата от Тянко Николов, преподавател по Източно-църковно пение в Пловдивската духовна семинария. С изпълнението им на пространни песнопения, характерни за богослужението на Света гора, те спомогнаха за молитвеното настроение на църковното събрание, което се събра в голямо множество в тържествуващия храм.

Мнозина подготвени чинно за приемането на св. Причастие се приобщиха с Тялото и Кръвта Господни.

В края на благолепната служба еп. Поликарп се обърна към присъстващите християни и припомни просветителското дело на св. Наум Охридски. Той призова вярващите да подражават на живота и делата на св. Наум Охридски Чудотворец и да бъдат достойни негови чеда и последователи.

Владиката поздрави духовенството и присъстващите благочестиви християни от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, благодари на духовниците, взели участие в богослужението, на певците за сладкопението, и на всички, уважили празника на св. Наум, като им пожела здраве, радост и духовни сили. Той пожела още: "да бъдат усърдни във вярата, надеждата и любовта като верни чеда на Църквата Христова".

Поздрав към епископ Поликарп произнесе ставрофорен иконом Христо Пудин, предстоятел на храма. Той благодари на епископ Поликарп за това, че сподели за пореден път храмовия празник, прикани го за по-чести срещи с енорията и за спомен от празника му поднесе в дар научно-изследователска книга за духовното наследство на Света гора.


Текст и снимки: Весела Игнатова


bottom of page