top of page

Празникът на св. пророк Илия в София



На 20 юли Църквата почита дивния старозаветен св. пророк Илия, сподобил се да завърши земния си път, като бива взет жив от ангели на Небесата. Това се случва пред очите на неговия ученик св. пророк Елисей, у когото остава за благословение връхната дреха на св. Илия, през IX век преди Христа.

Днес храмов празник отбелязва столичният храм „Св. прор. Илия“ в кв. „Княжево“. По този повод, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в него бе отслужена архиерейска св. Литургия, възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архимандрит Васиан, представител на Московската патриаршия в България, архимандрит Евтимий, протойерей Дилян Цветков, предстоятел на празнуващия храм, ставрофорен иконом Васил Иванов, предстоятел на храм „Св. Пантелеймон“ в кв. Бояна, протойерей Иван Иванов, протойерей Димитър Тухчиев, предстоятел на храм „Св. Пантелеймон“ в кв. Княжево, протойерей Костадин Тренев, свещеник Лъчезар Попов, предстоятел на храм „Възкересние Христово“, свещеник Георги Читалов, както и протодякон Иван Петков и йеродякон Вартоломей.

За църковните песнопения на утренята се погрижиха храмовите певци, а светата Литургия бе огласена от квартет „Херувим“ към столичния храм „Св. Димитър“.

Епископ Поликарп в края на утренята пострига за четец и певец благоговейният мъж Борислав, който следва магистратура в Богословския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“ и помага на свещениците в храма.

Голямо множество християни изпълниха храма за празничната служба в чест на старозаветния пророк, като мнозина се бяха подготвили и пристъпиха да се причастят със Светите Тайни.

В края на светата Литургия владиката поздрави духовенството, певците и храмовото изпълнение и прочете Обръщение за празника от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. В него се казва:

„Днес живеем във време, което, не се различава много от времето на свети Илия. И днес човеците продължават да си сътворяват лъжливи божества, да им се кланят и да подменят с тях единствения истински Бог, Който е „един Бог Отец, Вседържител, Творец на небето и на земята, на всичко видимо и невидимо“, както започва нашият Символ на вярата. И днес остава вярно казаното в книгата Премъдрост на Иисуса, син Сирахов, че„… начало на гордостта е, кога човек се отдалечи от Господа и кога сърцето му отстъпи от неговия Творец“ (Сир. 10:14). Затова още повече ние имаме нужда от вярата и ревността на светия пророк Илия и на всички дивни праведници и изповедници на Божието свято име, които с оставения ни от тях образец продължават да изобличават всяка подмяна на „вярата, веднъж завинаги предадена на светиите“ (Иуда 1:3).

Нека примерът на свети пророк Илия и на всички Божии пророци, праведници и вестители на Божията воля да бъде с нас не само в днешния ден, но и във всички дни на християнския ни живот и подвиг, за да бъдем достойни за високото си звание носители на Божията правда в нашия свят. Нека ревността, която е изгаряла Илия и всички Божии пророци, да гори и в нас, защото само така ще изпълним и ние предназначението си на Божии съработници и ще достигнем до крайната цел на нашия живот: „възкресение на мъртвите и живот в бъдещия век“ (Символ на вярата, 11-12).“

Отец Дилян отправи благодарност от името на църковното настоятелство и храмовото изпълнение към Негово Светейшество Българския патриарх Неофит чрез викария му епископ Поликарп – за съвместната служба, за голямата подкрепа и молитвите им, като поднесе цветя на владиката, а множеството събрали се християни поздрави за храмовия празник.


Текст и снимки: Пламен Михайлов


bottom of page