top of page

Празник на Балшенския манастир "Св. вмчк Теодор Стратилат"



На 8 февруари Православната Църква отбелязва паметта на св. великомъченик Теодор Стратилат и св. пророк Захария Сърповидец.

По този повод в манастир "Св. вмчк Теодор Стратилат", който се намира в близост до софийското село Балша, бе отслужена архиерейска света Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит, тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В съслужение с него участие взеха архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир “Св. Козма и Дамян“, ик. Йоан Чикалов, предстоятел на храм „Св. Параскева“, гр. София, ик. Христо Попов, и. д. игумен на манастира, свещеник Георги Читалов, свещеник Костадин Тренев и дякон Петър Славов. Празникът бе уважен от кметовете на район Нови Искър - г-жа Даниела Райчева и с. Балша, както и от председателя на Общинския съвет на района. В края на Литургията Негово Преосвещенство се обърна към изпълнилите храма вярващи с пастирско слово за живота на Христовия войн. Като припомни многократното му чудесно изцерение, епископът напомни, че и днес Бог прави чудеса, по молитвите и застъпничеството на св. Теодор Стратилат. Архиереят поздрави отец Христо и поселниците на св. обител за техните трудове, които полагат за възстановяването и облагородяването на манастира и пожела и за в бъдеще все така всеотдайно да се трудят за доизграждането на манастирския комплекс и пълното му благолепие. По традиция след Литургията бе отслужен празничен водосвет, на който присъстваха много дарители и благодетели на манастира.



Текст: Весела Игнатова

Снимки: Александър Ангелов

bottom of page