top of page

Празник на св. Йоан Кръстител с архиерейско предстоене в столичния кв. Обеля



На 23 септември Църквата чества празника Зачатие на св. Йоан Кръстител и Предтеча Господен от праведните родители свв. Захарий и Елисавета.

Това е и един от храмовите празници „Рождество на св. Йоан Кръстител“ – един от четирите храма в църковния комплекс на столичния кв. Обеля.

В чест на последния старозаветен пророк св. Йоан Кръстител в храма бяха отслужени тържествена утреня и архиерейска св. Литургия с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Службата възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, протойерей Николай Николов, предстоятел на храма, протойерей Костадин Тренев, свещеник Валери Василев от храмовото духовенство, както и йеродяконите Вартоломей и Поликарп.

За църковните песнопения се погрижиха храмовите певци, ръководени от Данаил Ангелов и Грисен Чакъри, а празничният дух бе споделен от десетки християни, които участваха молитвено на службата.

С тържествено слово епископ Поликарп поздрави духовенството, певците и богомолния народ с храмовия празник от името на Негово Светейшество патриарх Неофит. „Нека вдъхновени от днешния празник Зачатие на св. Йоан Предтеча – отправи своя молитвен зов владиката – Бог ни огради с познание за Него – че Той е благ и велик, и чрез добродетелния живот на тези, които послужиха за това чрез тях да се роди онзи, който ще възложи ръка на Спасителя, Бог ни утвърждава да им подражаваме на вярата, надеждата, любовта, на доверието и всеотдайността, за да може и ние не само да отбележим празника, но и духовно да бъдем обогатени от него.“

От своя страна и от името на църковното настоятелство предстоятелят протойерей Николай Николов благодари на Негово Светейшество патриарх Неофит и на викария му епископ Поликарп за съвместната богослужба и за укрепващите слова.

В чест на храмовия празник за гостите бе приготвено и осветено постно ястие, за здраве и благословение.


Текст и снимки: Пламен Михайлов


bottom of page