top of page

Празничен водосвет по случай 130 години от основаването на Софийското ловно-рибарско дружество




На 6 август Националното ловно-рибарско сдружение отбелязва своя официален празник.

Тази година се навършват 130 години от създаването на Софийското ловно-рибарско сдружение  и 125 години от публикуването на първия брой на съюзното списание „Лов и риболов“, което е най-старото печатно издание на пазара днес. По този повод в столицата бе организирано тържествено шествие по софийските улици, като израз на признателност към създателите на Софийското ловно дружество, организирали ловната общност и поставили началото на единството и традициите в лова, завещали ловните принципи, етика и морал. Събитието, в което се включиха представители на всички софийски ловни дружини, завърши в градинката „Кристал“. Там пред паметника на Стефан Стамболов, един от основателите на Националната организация, бе отслужен водосвет и осветени знамената на отделните сдружения.

Празничното водоосвещение за здраве и благоденствие на ловците бе извършено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение със столични духовници.

На събитието присъстваха директорът на дирекция „Вероизповедания“ към Министерския съвет г-н Емил Велинов, зам. директорът г-н Георги Кръстев, зам. министър г-н Атанас Добрев и др.

Викарният епископ приветства многобройно присъстващите ловци и риболовци с празника Преображение Господне и със 130-годишнината от основаването на първото ловно сдружение “Сокол“. Той поздрави ръководството, членовете на Управителния съвет на НЛРС-СЛРБ, екипът на фирма „Сокол- БЛРС“ и представителите на софийските ловно-рибарски сдружения от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, като им пожела Бог да ги благослови и да им дарува онова, което е потребно за добруването им. „Нека всяко ваше излизане ви донесе наслука!“ - пожела владиката и освети знамената на ловните дружини.


Текст : Весела Игнатова Снимки: Александър Ангелов


bottom of page