top of page

Празнична архиерейска вечерня в чест на св. Климент РимскиНа 25 ноември честваме паметта на св. Климент Охридски и св. Климент, папа Римски. В столичния древен храм "Св. София" се покоят мощи на римския духовник св. Климент, дарени през тази година на храма на Божията премъдрост от папската нуциантура. Те бяха тържествено посрещнати от столичното църковно изпълнение и пренесени в църквата, в която се предполага, че се е състоял Сердикийския поместен събор.


По повод празника на св. Климент Римски в древния храм бе отслужена архиерейска вечерня. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит тя бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха храмовото духовенство: ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия и предстоятел на храма, иконом Йоан Карамихалев, протойрей Сава Кокудев, протойрей Васил Танев, протойрей Костадин Тренев и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения бяха изпълнени от клиросни певци, ръководени от Светослав Цеков. В края на вечерната служба бе отслужен и чинът на петохлебието, за здраве и спасение на малцината християни, събрали се ноемврийската вечер в празнуващия храм.

С кратко пастирско слово към присъстващите се обърна еп. Поликарп. Той поздрави с настъпващия празник вярващите, отправи благопожелания и ги прикани в утрешния ден отново да се съберат в храма и заедно да посрещнем Климентовия празник.


Текст и снимки: Весела Игнатова


Comments


bottom of page