top of page

Празнична архиерейска вечерня в чест на св. Терапонтий СофийскиНа 27 май Православната църква чества паметта на св. Терапонтий Софийски, който пострадал мъченически за Христа през 1555 г.

По този повод на 26 май, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в старинния храм „Св. Петка - Стара", бе отслужена Архиерейска вечерня. В храма се съхранява „мъчениковото дърво”, на което е посечен светецът и в него паметта му особено се почита.

Вечерното богослужение бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него участваха ставр. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, цялото храмово духовенство, воглаве с предстоятеля ставр. ик. Николай Николов и йеродякон Вартоломей.

Празничните църковни песнопения бяха изпълнени от столични псалти, дирижирани от протопсалт Георги Миков.

По време на вечернята бе отслужен и чинът на петохлебието за здраве и благословение на вярващите християни.

В края на вечернята епископ Поликарп произнесе кратко слово, в чест на св. Терапонтий Софийски, и настави да се утвърдим в Христовата вяра и да почитаме нашите светци не само в определения ден, но всякога, през всички дни на годината.

Застанали на прага на Отданието на Пасхата Христова, Бог да дарува доброто и полезното за нашия живот като отдадем Божието Богу и участваме в съборната църковна молитва.“- каза в словото си владиката.


Текст и снимка: Весела Игнатова

Снимки: Александър Ангелов


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page