top of page

Празнична вечерня за св. мъченица Параскева Иконийска в София



На 27 октомври в старинен храм „Св. мчца Параскева Иконийска“ или наречена „Самарджийска“, бе отслужена тържествена вечерня по случай отбелязването паметта на небесната закрилница на храма св. мъченица Параскева Иконийска, която се чества на 28 октомври.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, богослужението оглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с протойерей Георги Спасов, предстоятел на храма, иконом Йоан Куков, предстоятел на храма ротонда „Св. Георги Победоносец“, протойерей Петър Калчев, предстоятел на храм „Св. пр. Йеремия“, протойерей Дилян Цветков, предстоятел на храм „Св. пр. Илия“, свещеник Сергий Павлов, предстоятел на храм „Успение Богородично“, свещеник Димитър Николов и дякон Алексий Мулачки.

Църковните песнопения изпълни г-н д-р Андрей Касабов, заедно с църковни певци от църковния хор „Св. Наум Охридски“.

Молитвено участие във вечерното богослужение взе Негово Високопреподобие архимандрит Васиан, представител на Руския патриарх в София и Нейно Превъзходителство Елеонора Валентиновна Митрофанова, посланик на Русия в България.

Богослужението в чест на св. Параскева Иконийска бе уважено от множество варен народ, които бе дошъл да се помоли и да изпроси чрез светицата от Бога милост и спасение.

По време на вечернята бе отслужен чинът и на петохлебието, като бяха осветени хлябови приношения за здраве и благословение на присъстващите.

За четец и певец епископ Поликарп пострига Божия раб Васил, енориаш при храма, който да помага на духовниците в техните служения.

След празничното богослужение епископ Поликарп произнесе проповед, в която говори за живота и подвига за светата мъченица Параскева. Той изтъкна важни добродетели на светата мъченица и подтикна верния народ да и подражават. Да се оградят в нейната вяра, любов, смирение и търпение. Той припомни, че тя днес на всички проповядва и призовава да заобичат Бога и да посветят живота си нему.

Епископ Поликарп поздрави всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела лека, спокойна и благодатна вечер и нощ, под покрова на св. мъченица Параскева.


Снимки: протойерей Костадин Тренев


bottom of page