top of page

Празнична вечерня с архиерейско предстоене в Дървенишкия манастир „Св. пророк Илия“На 19 юли вечерта, столичният манастир в кв. „Дървеница“, именуван на св. пророк Илия, посрещна празника на светеца с тържествена архиерейска вечерня.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит службата бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архимандрит Флавиан, предстоятел на храм „Св. Георги“ в кв. „Дървеница“, архимандрит Евтимий, протойерей Костадин Тренев, протойерей Харалампи Мерджанов, ефимерий на манастира, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Молитвено участие в службата взе сестринството на манастира, начело с игуменията монахиня Матрона, а местни храмови певци се погрижиха за църковните песнопения.

Множество поклонници се стекоха в светата обител, за да почетат настъпващия храмов празник и да съучастват молитвено на архиерейската служба.

По време на вечернята бе отслужен и чинът на петохлебието, за здраве и благословение на всички присъстващи.

Със слово в края на службата епископ Поликарп поздрави духовенството, игуменията и сестринството, певците и честните поклонници от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Владиката припомни за пламенния живот на дивния старозаветен светец и пожела: „Всеки един от нас да се изпълни с огненото слово и живот на св. пророк Илия. И както свидетелства неговото име – Крепост Господня, така всеки един от нас да се удостои в своя живот да бъде крепост на вярата, надеждата и любовта, да бъде крепост на православната вяра и живот. Всеки един от нас, пребиваващ пред Бога в благоволение, да постигне целта на своя живот – спасението на своята душа“.Текст и снимки: Пламен Михайлов


Comments


bottom of page