top of page

Празнично вечерно богослужение в чест на св. Наум Охридски



На 22 декември, в навечерието на празника в чест на българския просветител св. Наум Охридски бе отслужена Архиерейска вечерна богослужба в едноименния столичния храм, който се намира в кв. "Дружба". С благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит вечернята бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В съслужение взеха участие храмовото духовенство: протойерей Илия Манолов, протойерей Владимир Дойчев, протойерей Костадин Тренев, свещеник Владимир Гълъбов, свещеник Арсений Каньов, йеродякон Поликарп и дякон Гавриил. Църковните песнопения бяха прекрасно изпълнени антифонно, на два клира от певците на храмовия хор „Св. Наум Охридски“ като дясната певница бе ръководена от д-р Андрей Касабов, а лявата бе дирижирана от Тянко Николов, преподавател по Източно-църковно пение в Пловдивската духовна семинария. С техните пространни песнопения, те допринесоха за молитвеното настроение и многобройните вярващи, изпълнили благоукрасения храм. В чест на празника бе осветено петохлебие, за здраве и спасение на присъстващите и техните близки.

В края на богослужбата Епископ Поликарп преподаде благослов от името на Негово Светейшество патриарх Неофит на духовенството, певците и молитвеното събрание, като поздрави всички с настъпващия храмов празник. „Св. Наум Охридски чу думите на Иисуса Христа от св. Евангелие и отдаде себе си на проповед, на благовестене на Словото Божие. Той извърши мисионерска, равноапостолска дейност, която просвещава българския народ във вярата, надеждата, любовта.“- каза в словото си владиката и благопожела: „Нека да се вдъхновим от неговата силна вяра, да се потрудим с ревност и да бъдем истински последователи на Христа. Да знаем, че не е трудно да се изпълнят Господните заповеди, тъй като имаме благия пример на св. Наум Охридски."


Текст и снимки: Весела Игнатова


bottom of page