top of page

Преждеосвещена св. Литургия бе изпълнена в петата седмица на Великия пост в храм "Св. Неделя"



На 16 април, в петъчния ден на петата седмица на Великия пост, в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ бе отслужена архиерейска св. Литургия на Преждеосвещените Дарове.

Богослужбата бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Кирил Попов от храмовото духовенство, протойерей Георги Спасов, протойерей Костадин Тренев, свещеник Харитон Манов и дяконите: йеродякон Вартоломей, дякон Гавриил Николов, дякон Юлиян Периклиев, дякон Лука Младенов и дякон Алексий Мулачки.

Чинопоследованието, което включва великопостни часове, изобразителни, Вечерня и Литургия на верните, бе певчески изпълнено от протопсалт Георги Миков, подкрепен от иконом Николай Цурев и протодякон Иван Петков.

По време на литургията епископ Поликарп отправи специално прошение за загиналите по време на атентата в храм "Св. Неделя" през 1925 г. В края на богослужението епископ Поликарп се обърна с кратко духовно наставление към миряните, като ги прикани в този ден да си спомнят за загиналите в храма.

"Помолихме се в този ден, всеки в сърцето си за онова, което Бог му внушава. Нека Бог по молитвите на св. крал Стефан и на св. Неделя да внуши на нашия народ любов към родината, към Църквата, към своя ближен, да бъдем човечни в нашия живот. И онова, което е необходимо да постигаме в нашия живот, да го постигаме не с кръв, не със злоба, а с добри дела, които да види народът и да ги последва!" - каза владиката и благослови народа.


Текст и снимки: Весела Игнатова


bottom of page