top of page

Преждеосвещена св. Литургия в столичния храм „Св. Петка Самарджийска“



На 2 април, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит бе отслужена Преждеосвещена св. Литургия в столичния храм „Св. Петка Самарджийска“.

Богослужбата възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха архимандрит Евтимий, йеромонах Константин, игумен на манастира "Св. Пантелеймон", с. Патлейна, иконом Йоан Куков, предстоятел на храм-ротонда „Св. Георги Победоносец“, протойерей Георги Спасов, предстоятел на храма „Св. Петка Самарджийска“, протойерей Костадин Тренев и йеродяконите Вартоломей и Поликарп.

Църковните песнопения бяха изпълнени клиросни певци, ръководени от д-р Андрей Касабов.

В края на литургията Негово Преосвещенство епископ Поликарп поздрави духовенството, певците и изпълнението на храма от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, като призова в дните на Великия пост да отворим сърцето си, да премахнем от него всичко недостойно и да приемем Божията благодат, за да бъдем достойни православни християни.

Нека в дните на светата Четиридесетница, в която се намираме, подобно като в Ноевия ковчег, да очакваме гълъба, който да ни донесе благата вест и ни покаже Божията милост, грижа и любов, като извести за Възкресението на нашия Спасител и Бог. Нека изпълним с духовни и покайни размисли ума си и извървим попрището на Великия пост, като се насладим в свое време с чисти сърца и удовлетворение на славното Христово Възкресение“.

От името на храмовото духовенство, настоятелството и миряните, предстоятелят на храма протойерей Георги Спасов благодари на Негово Светейшество чрез викарния му епископ за духовната радост от общото служение, като им пожела много здраве и духовна бодрост в нелекото служение.


Текст и снимки: Весела Игнатова


bottom of page