top of page

Преобличане мощите на св. Крал Стефан Милутин и лития с тялото му по софийските улици



На 30 октомври Българската православна църква чества паметта на св. крал Стефан Милутин. От седем столетия мощите на сръбския крал-светец се покоят в столичния катедрален храм, който чества този ден като втори храмов празник.

По традиция на 29 октомври, ден преди празника, в митрополитската катедрала „Св. вмчца Неделя“ бе отслужена архиерейска св. Литургия с преобличане тялото на св. Крал.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужбата бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

С него съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архимандрит Евтимий, йеромонах Мардарий, игумен на Погановския манастир „Св. Йоан Богослов“, ставрофорен иконом Николай Георгиев, предстоятел на катедралния храм „Св. Неделя“, храмовото духовенство и множество свещенослужители от Софийска епархия. Богослужението бе украсено с участието на петима дякони, ръководени от софийския митрополитски протодякон Иван Петков. Църковните песнопения бяха изпълнени от хор "Св. Наум Охридски", с диригент д-р Андрей Касабов.

На празничната богослужба присъстваха и г-н Желко Йович, посланик на Република Сърбия в страната ни, служители на посолството и гости от западната ни съседка, успели да влезнат в страната ни поради епидемиологичната обстановка.

В края на литургията епископ Поликарп се обърна към вярващия народ, изпълнил катедралния храм, и прочете празничното слово на Българския патриарх Неофит, с което поздравява и благословя верните Христови чеда. В него се казва:

"Отбелязването на годишнината от успението на свети крал Стефан е възможност за всички нас не само да почетем в единомислие неговата личност и неговото свято дело, но и да преживеем радостта от взаимното общение във вярата, да се укрепим и утешим в молитвения спомен за благоверния праведник и още веднъж да благодарим на Бога за това, че е дарувал на православните ни народи такива владетели. Към святост в Църквата Христова е призван всеки, в нея всеки чува Божия повик и повелята към съвършенството, независимо от мястото, което му е отредено в обществото, или от висотата на заеманата в него позиция. И това е един особено важен урок за всеки от нас. Всички ние, които сме приели светото Кръщение – за опрощаване на греховете и обновяване на живота ни, сме еднакво призвани съвършенство и святост." В края на обръщението си патриархът наставлява:

"Да пазим православната си идентичност и нашето православно братско единство, защото само по този начин ще успеем да побеждаваме изкушенията и изпитанията на света, в който живеем днес. Свято да пазим заветите на нашите свети предци, които са ни възпитавали и утвърждавали в единствено спасителната православна вяра, и да не се отклоняваме от нея нито наляво, нито надясно, за да бъдем с живота и делата си радост за тях – достойни за величието им наследници и приемници на техните боголюбиви дела. По молитвите на Пресветата наша Владичица Богородица, на светия крал Стефан Милутин и на всички Свои дивни угодници, Господ Бог да милва и спасява всички нас!"

След Литургията започна чинът на тържествено преобличане на мощите. Застанали край раката с мощите на св. Крал, духовенството пееше канона на светеца. Раката бе отворена и след като свещенството благоговейно ги целуна, те бяха внесени тържествено в светия олтар, а църковното изпълнение пееше:

„Свети боговенчани кралю Стефане, моли Бога за нас!”- припева на акатиста на светеца, който се чете в храма всеки вторник през цялата година. Внасяйки ги в олтара, мощите бяха поставени върху светия престол, за да се извърши преобличането и почистването им.

След като бе сложена нова риза и одежди, издигнати високо над главите, преоблечени в бели златно-везани одежди / в тях са влажени 5 милиона бода/, светите мощи бяха поставени в рака, която бе понесена от духовниците в литийно шествие.

За първи път тази година, с благословениeто на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе направено литийно шествие с мощите на св. Крал Стефан Милутин по софийските улици.

Тържественият ход започна от ул. "Витошка" премина по ул. "Алабин", продължи през улица и площад "Княз Александър", достигна до площад "Независимост" и завърши отново в митрополитската катедрала, където бяха поставени в храмовата рака.

Коленичил пред св. мощи Негово Преосвещенство еп. Поликарп прочете специална молитва към светеца, а народът коленопреклонно отправи своите прошения към светеца.

С тържествено слово епископ Поликарп поздрави всички български и сръбски духовници, всички гости, дошли от Сърбия и софиянци от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и преподаде патриаршеския му благослов.

"За първи път бе извършено литийно шествие с тялото на светеца около храма, за да може той да благослови този град, неговите жители и гости, за да даде избавление на всички от всяко зло. Нека с отворени сърца и души отбележим 700 години от Успението на св. Крал Стефан Милутин и да запазим дивен спомен от този исторически момент! Нека с благолепие, с радост и с вдъхновение винаги да пристъпваме към неговите св. мощи и чрез неговите молитви Бог да ни подкрепя и благославя! Св. Крал ни обединява и ни кара да знаем, това че не сме само съседни народи, но и братя в името Христово. Нека това тържество бъде една стъпка за утвърждаване на мира и любовта между двата ни народа, за да просперираме заедно в името Господне!" - каза в словото си викарият на Софийския митрополит и благодари на всички, дошли да вземат участие в духовния празник.

Одеждите, престояли една година върху мощите на светеца, по традиция на този ден се връчват на храм или обител на Сръбската православна църква. Днес, епископ Поликарп, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит предаде дрехите на св. крал Стефан Милутин за благословение на представител на манастира "Успение на св. Богородица", с. Грачаница в Косово - това е последният манастир, съграден от светия Крал.


Текст: Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев

Снимки от литийното шествие: протойерей Костадин Тренев и Весела Игнатова


bottom of page