top of page

Преполовение и празнична архиерейска литургия в чест на св. Георги Софийски Най-новиНа 26 май тази година Църквата тържествено празнува Господския празник Преполовение, който съвпадна с деня за прославление на свети Георги Софийски Най-нови. В столицата има два храма, свързани със софийския мъченик.

Единият е параклисът в двора на Александровска болница, построен на мястото на мъченическата смърт на св. Георги Софийски Най-нови, а другият е ротондата "Св. Георги Победоносец". Последният се счита за най-стария архитектурен паметник в София и е особено свързан с този празник, тъй като според свидетелства, в северната му част е бил погребан св. Георги Софийски Най-нови, след като бил обесен и три дни тялото му висяло на бесилото.

В навечерието на празника, на 25 май, с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, бе извършено литийно шествие от параклиса в Александровска болница, където бе отслужена вечерня, до старинния храм-ротонда.

На празничния ден в ротондата бе отслужена архиерейска света Литургия, възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него в богослужбата взеха участие иконом Йоан Куков, предстоятел на храма, протойерей Иван Иванов от храмовото духовенство, протойерей Георги Спасов, предстоятел на храм "Св. Петка Самарджийска" и йеродяконите Вартоломей и Поликарп.

Десетки столичани почетоха софийския светец и влязоха в съборна молитва в срядата на шестата неделя след Възкресение Христово.

За радостта на празника допринесоха храмовите певци, които изпълниха песнопенията в източноцърковната певческа традиция.

След литургията, в притвора на храма духовенството отслужи празничен водосвет и поръси със светена вода боголюбивото Христово събрание.

По традиция, след богослужбата в храма бе извършена лития до гробното място на софийския мъченик и там бе отправена молитва към Божия угодник.

Завърнали се отново в древната църква, владиката се обърна към църковното изпълнение и припомни житието на софийския мъченик. Той говори с прочувствени думи за духовния подвиг на св. Георги Софийски Най-Нови, който със своята мъченическа смърт е прострял своя покров над нашия град и се моли за нас. Епископ Поликарп поздрави духовниците, певците и всички богомолци, дошли да отдадат почит към софийския мъченик, и преподаде на народа патриаршеския благослов на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.


Текст и снимки: Весела Игнатова


Commentaires


bottom of page