top of page

Пълно освещаване на нов храм „Свето Благовещение“ в столичния кв. „Дружба 2“



На 25 март Православната църква чества празника Благовещение на Пресвета Богородица, когато Архангел Гавриил донася благата вест на Дева Мария, че ще зачене безсеменно от Дух Свети и ще роди отдавна очаквания Спасител за човешкия род.

По случай големия Богородичен празник днес бе извършено пълно освещаване на новопостроения храм „Свето Благовещение“ в столичния квартал „Дружба 2“.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, чинът по освещаването и последвалата архиерейска св. Литургия бяха възглавени от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“, архимандрит Евтимий, иконом Емилиян Костадинов, предстоятел на новоосветения храм, ставрофорен иконом Кирил Дидов, предстоятел на храм „Св. ап. Петър и Павел“, иконом Йоан Чикалов, предстоятел на храм "Св. Параскева", иконом Серафим Янев, и. д. игумен на Кремиковския манастир „Св. вмчк Георги“, иконом Константин Стойчев, и. д. игумен на Леворечкия манастир „Св. Четиридесен мъченици“, протойерей Илиян Алексиев, предстоятел на храм „Рождество Богородично“ в кв. „Лагера“, протойерей Костадин Тренев, свещеник Тома Попов, протодякон Илиян Александров от Пловдивска епархия, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Песнопенията на чинопоследованието и на светата Литургия бяха прекрасно изпълнени от столични църковни певци, ръководени от г-н Светослав Цеков.

На освещаването обширният нов храм събра голямо множество богомолен народ, който съпреживя историческото събитие и заедно с духовенството отправи молитви към Господа и към Божията Майка.

Тържественото събитие уважиха кметът на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова, кметът на район „Искър“ г-н Ивайло Цеков, директорът на дир. „Вероизповедания“ към Министерския съвет г-н Емил Велинов, редица ктитори, дарители и спомоществуватели, както и секретарят на Софийска митрополия г-н Ангел Младенов.

„Светлият празник на светото Благовещение Богородично и тази година ни връща в смирения Назарет, където преди две хилядолетия за пръв път в нашия свят прозвучава Благата вест за спасението на света и на човечеството. Изпълнява се древното обещание: Бог милостиво поглежда към всички Свои чеда и изпраща Своя Единороден Син между нас, за да ни увери по най-категоричен начин в безмерната Си любов – любов, която не познава граници, защото извира от недрата на самия източник на Любовта. (…)

За светата Православна църква този ден е още и ден на отдаване почит и уважение към жената, към жената-християнка, която с любов и ревност по Бога и Божия дом гради своето семейство като малка Божия църква, отглежда и възпитава своите деца в духа на Христовата любов и на завещаните ни от Христа Спасителя добродетели, ръководейки се вярно от примера на светото семейство на Пресветата Дева и от самата нея, в нейното послушание към Божията воля. Нека отдадем дължимото на тези около нас, които всеки ден незабележимо съчетават молитвата с своята майчина грижа за нас, които са истинска опора на своите семейства, а така и на цялото наше църковно общество, да ги поздравим от сърце, като отвърнем на любовта им с любов, на грижата – с грижа, на всеотдайността – с всеотдайност. Нека се вдъхновяваме от тяхната ревност, дълготърпение и всеотдайно посвещение, да им отдаваме заслуженото и да не скъпим време и внимание за тях. (…)

От днес имаме благолепен храм Господен, който е лечебница за душите на всички, които прибягват с искрена вяра в Богочовека Христос и дейно участват в живота на Църквата, за утеха и спасение, под покрова на Божията на Майка.

По молитвите и небесното застъпничество на Пресветата наша Владичица и винаги Дева Богородица Господ да укрепи всички нас в православната вяра, и приемайки Божието Слово в сърцата си да благовестим истината на всички човеци.“

Епископ Поликарп благодари на духовенството, певците и всички присъстващи на празничното събитие, а на взелите най-дейно участие в строителството на храма с труд или дарения връчи специални грамоти, подготвени от о. Емилиян и църковното настоятелство.


+++

Храм „Свето Благовещение“ се намира в двора на построения през 1995 г. храм „Св. пророк Илия“ в столичния кв. „Дружба 2“, който се оказва недостатъчно голям, за да приюти на молитва християните от целия квартал. Затова преди девет години започва строежът на нов, по-просторен и благолепен храм, като за целта се събират множество дарения от столичани. Първата копка на храма „Св. Благовещение“ е направена с благословението на блаженопочиналия Софийски митрополит и Български патриарх Максим на 9 октомври 2011 г. от Знеполския епископ Йоан, по това време викарий на Софийския митрополит (понастоящем Варненски и Великопреславски митрополит). Това е първият действащ православен храм в Софийска епархия, посветен на архангелското благовестие на Св. Богородица.


Текст и снимки: Пламен Михайлов

bottom of page