top of page

Първото съборно изпълнение на Молебния канон на св. Богородица в СофияСветата Църква е определила в първия ден на месец август да започне петнадесетдневен Богородичен пост. След като на 1 август бе въздигнат Христовият кръст за вдъхновение и утешение на вярващите, Църквата започна поредица изпълнения на Богородичния молебен канон - молитвено последование към Божията майка.

Според установена традиция в София това молитвено последование се извършва и съборно в различни столични храмове.

Първото от тези молебни последования бе изпълнено на 3 август в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“.

С благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български то бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха архимандрит Евтимий, ставр. ик. Николай Георгиев, председател на катедралния храм, храмовото духовенство и множество столични свещенослужители.

Църковните песнопения бяха изпълнени от духовници и софийски клиросни певци, ръководени от д-р Андрей Касабов.

За съборните богослужения по време на Богородичния пост тази година бе донесена икона на Света Богородица - "Казанска" от гр. Самоков, която има 170-годишна история и се покои в митрополитския храм на града.

В края на богослужението епископ Поликарп произнесе духовно-ободрително слово и подчерта спасителното за всички ни значение на общата ни Майка - св. Богородица.

Той преподаде благословението на  Негово Светейшество патриарх Неофит  и насърчи  християните за духовен подвиг в дните на Богородичния пост.


Текст: Весела Игнатова

Снимки: Александър Ангелов


Comments


bottom of page