top of page

Рождество Христово и монашеско пострижение в Самоковския манастир



На 26 декември, ден след светлото Христово Рождество, когато Църквата почита паметта на св. Йосиф Обручник, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит посети Самоковската св. обител „Покров Богородичен“.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит той отслужи Архиерейска св. Литургия, в края на която пострига нова монахиня за сестринството на св. обител.

В богослужбата взеха участие архимандрит Евтимий, иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия, протойерей Георги Николов, протойерей Любомир Мишков, ефимерий на манастира, протойерей Костадин Тренев, свещеник Емилиан Дамянов и йеродяконите: Вартоломей и Поликарп, и дякон Гавриил.

Църковните песнопения бяха изпълнени от д-р Любомир Игнатов, свещеник Петър Славов и г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия.

В края на литургията, при изпълнението на песнопението "Обятия отча", послушницата Соня, водена под мантия от духовната си старица игумения Максима, трепетно пристъпи в храма към светия олтар. След като изповяда монашеските обети с надежда за Божия помощ, тя бе постригана за църковно служение с името Ирина, в чест на св. великомъченица Ирина.

След монашеското пострижение, епископ Поликарп се обърна към присъстващите и произнесе проповед, в която говори за монашеския подвиг и за радостта, която има в това служение.

„Ние извършихме монашеско пострижение на монахиня. Това е особен момент за всеки, който иска да служи на Бога. Не е лесно човек да пристъпи прага на св. обител и да се посвети на монашество. Не е лесно, но радостно и благодатно, спомняйки си за добродетелния живот и мира, който трябва да се носи в сърцата си. - каза в словото си епископът и настави монахинята винаги да помни и да следва обетите, които е дала пред Бога.

„Пожелаваме на монахиня Ирина, нейното име означава мир, да носи винаги в сърцето си Христовия мир, да изявява този мир сред сестринството, сред миряните, които ще се докоснат до нея. Да се радва на този подвиг и да бъде винаги в непрестанна молитва, както за себе си, така за своята старица и за всички нас. Давайки й името Ирина, почетохме св. великомъченица Ирина, и направихме това по приемственост, заради игумения Ирина, която със своя подвиг и своето мъжество в трудни времена е била стожер на тази св. обител - каза още еп. Поликарп и отново пожела: „Нека Бог да й дава сили, здраве и духовно преуспяване, и да послужи за добър пример в монашеския живот!“

Софийският викарий благодари на всички, събрали се в манастирския храм за обща молитва, поздрави архиерейския наместник на Самоковска духовна околия, свещенството и вярващите християни от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, радост, мир и преуспяване във всичко, с вяра, надежда и любов в новородения Младенец.

След като всички поздравиха новата сестра на светата обител, тя с духовно шествие бе въведена в към килията, където еп. Поликарп се обърна към нея с лично духовно наставление.


Текст и снимки: Весела Игнатова


bottom of page