top of page

Ръкоположение и офикия за обновлението на храм "Св. Йоан Богослов"На 26 септември Църквата чества св. апостол и евангелист Йоан Богослов– единственият от 12-те преки Христови ученици, който завършва мирно своя живот в дълбока старост.

Днес своя храмов празник чества столичния храм "Св. ап. и ев. Йоан Богослов" в кв. "Левски Г". По този повод, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит там бе отслужена архиерейска св. Литургия, възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха йеромонах Юстин от Зографския манастир „Св. Георги“ на Света Гора, свещеник Георги Черганов, предстоятел на храма, свещеник Андон Софиин, свещеник Лука Китин от храмовото духовенство, както и йеродякон Варотоломей, йеродякон Поликарп и дякон Лука Младенов.

За църковните песнопения на празничната служба се погрижиха храмови певци, ръководени от г-н Светослав Цеков, а множество християни взеха молитвено участие, изпълвайки столичния храм.

Службата започна с чина на обновлението, тъй като при празнуващия храм са завършени ремонтни дейности по неговия интериор, а също така са добавени и стъклописи.

По време на светата Литургия бе извършено и ръкоположението в свещенически чин на дякон Лука Младенов, който ще се присъедини към храмовото духовенство на „Св. Йоан Богослов“.

В края на службата предстоятелят на храма свещеник Георги Черганов бе удостоен с офикията „протойерей“ за достойно служение и за духовно насърчаване в грижата за храма и енорията. Постригани бяха и петима мъже за четци и певци към храма – Людмил, Светломир, Трендафил, Георги и Димитър.

С празнично слово епископ Поликарп благослови духовенството, певците и всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като поздрави предстоятеля, новия свещеник и новопостриганите четци, пожелавайки им духовни сили, за да изпълняват достойно своята служба. Припомняйки за дивния живот на днес чествания св. апостол, владиката пожела „всеки един от нас да бъде озарен от тази любов на светия евангелист и възлюбен ученик Христов Йоан Богослов, да се пропие нашето естество от тази Божествена любов, защото ако днес светът има нужда от нещо, то е именно от тази съкровена и чиста, Христова любов, която ни заръча светият апостол… Любовта е основата на нашата вяра в Христа, тя е онзи мост, който ни превежда от земята към небето“.

Думи на благодарност към Негово Светейшество българския патриарх Неофит отправиха чрез епископ Поликарп предстоятелят на храма протойерей Георги и новоръкоположеният свещеник Лука, като връчиха цветя на владиката и му пожелаха дълго и благодатно служение.


Текст и снимки: Пламен Михайлов


Comments


bottom of page