top of page

Ръкоположен бе свещеник в столичния храм „Рождество Христово“ в ж.к. "Младост"На 20 декември, когато Църквата отбелязва празника Предпразненство на Рождество Христово, в столичния храм „Рождество Христово“, ж.к. "Младост" 3, бе отслужена архиерейска св. Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит службата възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“, архимандрит Евтимий, иконом Димитър Генчев, предстоятел на храма, храмовото духовенство в състав протойерей Симеон Змейков и протойерей Петър Кудузки, както и протойерей Костадин Тренев, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Цветан Чиков и дякон Гавриил Николов.

Църковните песнопения изпълниха храмовите певци, ръководени от Никола Антонов, а голямо множество християни от столицата споделиха молитвено радостта от днешния празник.

В началото на службата бе постриган за четец и певец на Българската православна църква младият Мартин, за да помага на духовенството в отговорното служение.

На светата Литургия дяконът Цветан Чиков, дългогодишен преподавател и класен ръководител на випуск 2008 на Софийската духовна семинария, бе ръкоположен за свещеническо служение и получи пълното си облачение от владиката под възгласите на духовенство и народ: „Достоен!“

Осветено бе и благоукрасено коливо с образа на днес чествания св. Йоан Кронщадски, раздадено за здраве и благословение на присъстващите и техните близки.

С проповед епископ Поликарп отправи празнични поздравления и благослов към духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като пожела на новоръкоположения свещеник Бог да му дава духовна извисеност и постоянство, за да бъде пример в служението и да радва всички. Владиката призова християните: „Нека, застанали пред прага на Рождество Христово, изпълним себе си с любов, смирение и подражание на живота, делата и трудовете на светите богоносни отци, които са сред нас и които, присъствайки в храма със своите свещени образи, ни карат да бъдем с умовете си, със сърцата си, с цялото си същество в царството Небесно.“

Предстоятелят на храма иконом Димитър Генчев благодари от името на всички присъстващи за архиерейската служба на Негово Светейшество патриарх Неофит чрез викария му епископ Поликарп, и им пожела благодатни предстоящи празници и успешна нова година, като подари на владиката цветя и образ на Зографския манастир "Св. вмчк Георги".

В края на светата Литургия владиката прочете и последната молитва за освещаване на елей от извършения през миналата вечер в храма Маслосвет. От утрешния ден свещеници на Софийска епархия ще посещават болничните заведения в столицата с лекуващи се от коронавирус и ще ги помазват с осветения елей за здраве и благословение, като им вдъхват вяра и кураж за скорошно оздравяване и душевно спасение.


Текст и снимки: Пламен Михайлов


Comments


bottom of page