top of page

Свещеническа конференция, в чест на св. крал Стефан Милутин се проведе в Софийска митрополия



На 2 ноември, с благословението на Негово Светейшество Софийският митрополит и патриарх Български Неофит в Софийска света митрополия се проведе Свещеническа конференция, в чест и прослава на св. Крал Стефан Милутин. Тази година се навършват 700 години от Успението на сръбския крал – светец, чиито мощи вече 550 години се покоят София. В обновената зала на Софийска митрополия се събраха духовници – предстоятели и свещенослужители от различни столични енории. Специален гост на конференцията бе Негово Превъзходителство доц. д-р Желко Йович, посланик на Република Сърбия. Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит приветства гостите с добре дошли и прочете Обръщение на Негово Светейшество патриарх Неофит, по повод 700 години от Успението на св. Крал Стефан Милутин. Той запозна присъстващите с програмата, подготвена тази година, в чест на годишнината като подчерта, че за първи път бе направена лития с тялото на св. Крал по софийските улици.

Ставрофорен иконом Николай Георгиев, председател на църковното настоятелство на митрополитската катедрала „Св. Неделя“ запозна аудиторията с историята и пътя св. мощи на светия Крал. Той сподели, преданията, които се помнят от софиянци и част от хипотезите, свързани с историята на мощите. Той подчерта, че мощите на св. Иван Рилски и на св. Крал Стефан Милутин са единствените в България мощи, които са запазени като цели тела и даде свидетелства, че известно време мощите и на двамата светци са били в един храм, и са благоухаели.

Следващ участник в юбилейната конференция бе посланикът на Р Сърбия у нас – г-н Желко Йович, който е доцент и доктор по политическите науки. През настоящата година той е публикувал в Сърбия научна статия, със заглавие „Св. Крал Стефан Милутин – светлина, която свързва“. Той запозна присъстващите с откритите от него подробности за живота на св. Крал Стефан като подчерта, че държавникът не само е укрепил страната си, но е работил много за културното израстване на нацията и социалното благоустрояване.

„Най-важното е да разберем, че сръбският крал е мост между народите ни -каза въодушевено г-н Желко Йович, затова когато нашият външен министър Никола Селакович дойде в София, преди всички срещи пожела първо да отиде при мощите на св. Крал Стефан Милутин и да вземе благословение от тях". Дипломатът сподели колко е трогнат от почитта на българите към св. Крал и изрази своя възторг от състоялото се литийно шествие с неговите мощи. В края на своето слово, посланикът пожела : „Трябва повече да се обичаме и да ползваме тази светлина на св. Крал. Ще се радвам винаги да празнуваме заедно паметта на св. Стефан.“

Протойерей Петър Славов от митрополитската катедрала запозна присъстващите с богослужебната прослава на св. Крал, с авторът на неговото обширно житие, написано през 1861 г., с почитта, която има в Света Гора и Русия. Той говори за новата икона, подарена на храма, за изработената нова рака за мощите на светеца и за дарения камък от гроба на св. Крал, който сега е поставен при мощите му. Последен участник в конференцията бе иконом Илиян Алексиев. Той разви в своето изложение как св. Стефан приема образа на владетеля-светец, как той става обект на почит и преклонение у българи и сърби, които пренебрегват своите различия и се обединяват в любовта си към него. Той засегна и въпроса за духовното наследство на владетеля- светец, който оставя светла диря и в двата народа.

С многолетие завърши тази първа по рода си конференция, а епископ Поликарп пожела под покрова на св. Крал Стефан Милутин да пребъдваме в радост и мир и всяка година заедно, в единомислие да честваме негова памет.





Текст: Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page