top of page

Св. Георги бе почетен с архиерейска св. Литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий“, кв. „Красно село“



На 3 ноември Христовата църква почита родения в гр. София български просветител св. Пимен Зографски, който построил, изографисал и облагородил духовно близо 300 църкви и 15 манастира по родните земи във време на турското робство.

Днес се чества и обновяването на храма на свети великомъченик Георги Победоносец в гр. Лида, Палестина. По този повод в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“, кв. „Красно село“, съхраняващ икона-препис от образа на св. Георги в Зографския манастир на Света Гора, бе отслужена архиерейска св. Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужението възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“, иконом Стефан Стайков, предстоятел на храма, протойерей Костадин Тренев, свещеник Васил Асенов от храмовото духовенство, както и йеродяконите Вартоломей и Поликарп.

Църковните песнопения на утринната служба бяха изпълнени от храмовия певец Методи Стоилов, а на светата Литургия – от многогласния смесен хор на храма, за да допринесат за молитвеното настроение на събралите се християни.

В края на службата епископ Поликарп отправи благослов към духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като поздрави предстоятеля за това, че храмът вече няколко години посреща посетителите с благолепната икона на св. Георги. Владиката припомни историята за обновяването на храма в гр. Лида, посветен на светия великомъченик, като насърчи християните: „Св. Георги Победоносец учи всеки един от нас, особено в тези дни на изпитания, съблазни и изкушения, дни на гонения и мъчения, да бъдем в сърцето, в душата и в естеството си мъжествени и силни – да не се боим от нищо, защото Бог е този, който знае кой от какво има нужда и в свое време му дава.“

С топли думи иконом Стефан Стайков приветства епископ Поликарп и чрез него благодари на Българския патриарх Неофит за архиерейската богослужба, за горещите молитви и за подкрепата от името на духовенството, храмовото настоятелство и енорията.

В чест на днешния празник храмовото духовенство подари на всички присъстващи по иконка на св. Георги, репродукция на намиращия се в столичния храм Зографски образ на светия великомъченик.


Текст и снимки: Пламен Михайлов


bottom of page