top of page

Сиропустна неделя и празника на св. 40 мъченици Севастийски в Сапарева баня



На 6 март - Неделя Сиропустна, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, посети енорията в гр. Сапарева баня.

В храм "Св. 40 мъченици" епископ Поликарп оглави тържествена Архиерейска света Литургия.

На 9 март Православната църква почита паметта на светите Севастийски мъченици, небесни покровители на енорията на гр. Сапарева баня. Поради началото на Великия пост, празникът беше отбелязан в неделя Сиропустна.

В светата Литургия молитвено участие със съслужение взеха: архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия, протойерей Архангел Ваклин, протойерей Радослав Ваклин, протойерей Димитър Филибев, предстоятел на празнуващи храм, свещеник Георги Гелов, свещеник Иван Айдаров, свещеник Венцислав Ангелов, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения бяха изпълнени от свещеници от София и Дупница, заедно с църковния хор при храма.

След светата Литургия епископ Поликарп произнесе проповед, в която говори върху неделното евангелско четиво, както и за живота на светите четирийсет мъченици Севастийски.

Епископ Поликарп подтикна вярващите да утвърдят себе си, преди началото на Великия пост, в прошката, нелицемерния подвиг и посредством това да съберат богатство на небето. Той припомни, че всичко това изпълниха светите 40 мъченици, който със своя пример ни показаха и показват, че всичко това е възможно и достижимо за човеците.

Епископ Поликарп поздрави всички – цялото църковно изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, радост, мир, духовни сили, както и леки и спасителни пости.

Епископ Поликарп беше приветстван от протойерей Димитър Филибев. Предстоятелят на храма благодари на епископа за благословението и радостта, с които е окрилил вярващите, както и за грижите, които полага за въздигането на духовния живот.

Епископ Поликарп раздаде нафората и лично поздрави всеки един от вярващите, дошли на неделното богослужение, както и да почетат паметта на небесните закрилница на Сапарева баня – светите 40 мъченици Севастийски.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page