top of page

Софийска митрополия посвети зала на екзарх СтефанРемонтираният и снабден със съвременно техническо оборудване салон на Софийска митрополия вече носи името на екзарх Стефан. Това е решение на Епархийския съвет заради големите заслуги на този духовник за развитието на БПЦ.

Залата на Софийска митрополия е единственото голямо църковно помещение за срещи на територията на столицата. В него се провеждат свещеническите конференции, празничните концерти на епархията, семинари, конференции и др. Името на екзарх Стефан вече е поставено над входа на залата, заедно с барелеф на яркия църковен деец. Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, посочва, че по този начин епархийското ръководство иска да бъде почетен екзархът и паметта за него да се съхранява и предава на поколенията.

Екзарх Стефан е Софийски митрополит в продължение на двадесет и шест години – от 1922 до 1948 г. По времето на митрополитското му служение е построен целият съвременен архитектурен комплекс на Софийска митрополия. Сегашната зала на Софийска митрополия по времето на митр. Стефан е била канцелария на митрополията, а тогавашният официален салон се е помещавал в разрушената през Втората световна война митрополитска сграда, съединявала сегашната сграда на ул. „Калоян“ с тази на пл. „Св. Неделя“ 19 (Богословския факултет). Освен салона, в тази разрушена сграда е била още и библиотеката на Софийска митрополия, заедно с тогавашната епархийска свещоливница.

По времето на екзарх Стефан е вдигната схизмата и БПЦ възстановява каноничното си общение с всички поместни православни църкви. Като митрополит той активно участва в движението за спасяването на българските евреи, за което е удостоен с почетната титла „праведник на света“ от Израелския мемориален институт. Автор е на важни богословски трудове и множество пастирски слова. През 1948 г. е заточен от комунистическата власт в с. Баня, Карловско, където и умира.


Материал от https://dveri.bg

Comments


bottom of page